El Chapo’s zoon opgepakt en weer vrijgelaten: Sinaloa-kartel machtiger dan politie

De Mexicaanse politie heeft een zoon van drugsbaron El Chapo opgepakt … en bijna onmiddellijk terug vrijgelaten. Daar heeft het Sinaloa-kartel zelf voor gezorgd: het opende het vuur op de politie en patrouilleerde zwaarbewapend door de Mexicaanse straten.

De naam Ovidio Guzmán López zegt je waarschijnlijk niet zo veel. De naam van zijn vader – of tenminste zijn bijnaam – zal al wat meer belletjes doen rinkelen. Ovidio is namelijk de 28-jarige zoon van drugsbaron Joaquín Guzmán, die beter bekend staat als El Chapo.

Zoon aangehouden

Guzmán López werd opgepakt door de Mexicaanse politie. Daar ging een heel maffia/drugskartel-verhaal aan vooraf. Een politiepatrouille kwam namelijk onder vuur te liggen in de Mexicaanse stad Culiacán. De schutters zaten in een huis verborgen.

Als reactie op de schoten, viel de politie het huis binnen. Daar troffen ze Ovidio aan, de zoon van El Chapo. Hij wordt in de Verenigde Staten gezocht voor drugshandel. De politie was daarvan op de hoogte en pakte hem op. Maar dat liet het kartel niet zomaar gebeuren.

Gewapende patrouilles

Het Sinaloa-kartel, het machtigste drugskartel ter wereld, zette delen van de stad af met brandende auto’s en patrouilleerde gemaskerd en zwaargewapend vanop andere auto’s. Het is ook tussen vuurgevechten gekomen tussen de Sinaloa-mannen en de politie.

De Mexicaanse overheid besliste al snel om El Chapo’s zoon terug vrij te laten. Dat deed ze om de veiligheid van haar nationale politie, de bevolking en de stad te kunnen garanderen.

Ontsnappingen

Volgens het kartel gaat het om nog meer chaos dan de media wisten. De Sinaloa-mannen zijn niet alleen verantwoordelijk vuur de vuurgevechten en de barricades. Er zouden ook 20 à 30 gevangenen uit hun cel ontsnapt zijn.

Dat het Sinaloa-kartel niet van plan is om lang in de gevangenis te blijven, bewees leider El Chapo zelf ook al. Hij werd ondertussen al drie keer opgepakt, maar slaagde er al twee keer in om op een indrukwekkende manier uit de cel te ontsnappen. El Chapo zit sinds 2016 opnieuw levenslang vast.

Meer
Lees meer...