Bijna 2 op 10 festivalgangers smokkelt alcohol binnen op het terrein

Dat er op de festivalweide al eens iets wordt gedronken, verbaast niemand natuurlijk. Bier, cocktails en sterke dranken, je kan alles vinden aan de verschillende drankstanden op het terrein. Toch wordt er door bijna 2 op de 10 festivalgangers eigen alcohol binnengesmokkeld. Dat blijkt uit onze ‘Festival season?’-enquête.

Toen we al wel het gevoel hadden dat de kans er dik in zat dat festivals deze zomer niet zouden doorgaan, maar we daar officieel nog niet van op de hoogte waren, liep op newsmonkey.be onze ‘Festival season?’-enquête. We polsten daarbij naar hoe onze lezers het festivalseizoen normaal gezien beleven. En hoewel we toen nog stiekem hoopten om een festivalletje te kunnen meepikken deze zomer, wilden we ook graag weten hoe de 1.417 enquêtedeelnemers zouden reageren als blijkt dat hun favoriete zomerfestival zou worden afgelast wegens het nieuwe coronavirus.

Festivalgangers drinken vooral bier … en frisdrank

Uit onze enquête blijkt dat meer dan de helft van onze deelnemers bier drinkt op een festival (52,7%). Op de tweede plaats staat frisdrank (19,5%) als populairste drank, gevolgd door water (12,4%). De meeste bierdrinkende deelnemers slaan tussen de 5 en 10 pinten achterover per dag dat ze op de weide staan te feesten (45,7%). 21,5% verzet dan weer tussen de 10 en 20 pinten per dag en 15,4% zuipt meer dan 20 biertjes per dag op het festivalterrein. 79% van die laatste groep zijn mannen.

Het festival waar door onze deelnemers het meeste bier wordt gedronken, is Dour, terwijl Graspop Metal Meeting het festival is waar het vaakst frisdrank wordt gedronken. 23,7% van de Graspop-bezoekers geniet van een cola, limonade of andere non-alcoholische drank met een smaakje. Het festival waar de meeste cocktails worden gedronken, is dan weer We Can Dance, en op Paradise City Festival is water de populairste drank na bier.

Drank op het terrein te duur

We vroegen aan onze deelnemers of ze wel eens zelf alcoholische drank binnensmokkelen op het festivalterrein, iets wat verboden wordt door zo goed als alle organisaties. 18% antwoordde daar positief op. De voornaamste reden waarom festivalgangers dat doen, is omdat ze vinden dat de drank die ze op het terrein kunnen kopen te duur is (75,4%). 10,1% geeft dan weer aan dat ze op het festival zelf niet de drank serveren die ze graag drinken. Dus nemen ze die gewoon zelf mee.

Onze deelnemers smokkelen vooral drank binnen op het festivalterrein van Les Ardentes. 40,9% van de bevraagden die naar het festival in Luik gaan, geeft aan eigen alcohol mee te hebben, terwijl ook 36,9% van de Dour-bezoekers zijn eigen voorraad bij heeft. En ook op Couleur Café geeft 32,3% aan zichzelf te voorzien van de nodige alcohol.

Combo drank en drugs

Via onze enquête kwamen te weten dat 19% van onze deelnemers drugs gebruikt op een festival. 76,3% daarvan gebruikt die drugs in combinatie met alcohol op de weide. Dat wil zeggen dat 23,7% van de druggebruikers geen alcohol drinkt, maar wel een verboden middel neemt op het terrein.

Coronavirus

Toen de enquête op newsmonkey liep, was er nog geen officiële bevestiging dat de festivals zouden worden afgelast. Toch had toen al 91,3% schrik dat het festival waar hij of zij een ticketje voor had gekocht, niet zou doorgaan wegens covid-19. Slechts 8,4% geeft aan de beslissing om een festival af te gelasten door corona, niet te begrijpen, voornamelijk omdat ze ervan uitgingen dat tegen dan het virus wel voorbij zou zijn.

Stel dat de organisaties toch zouden beslist hebben om hun festival te laten doorgaan omdat het besmettingsgevaar op corona geweken is, zou 36,4% niet twijfelen en sowieso naar het terrein trekken. 14,1% zou het risico niet nemen en zelf beslissen om niet te gaan, ook al zou het festival toch mogen doorgaan.

We vroegen onze deelnemers ook wat ze zouden doen indien de organisatie van een festival beslist om de reeds verkochte tickets niet terug te betalen. Zouden ze volgend jaar opnieuw een ticket kopen voor datzelfde festival of niet? 39,4% geeft aan dat niet te doen, terwijl 60,6% trouw zou blijven aan zijn favoriete muziekfestival.

Ondertussen weten we uiteraard meer en zal het dus een festivalloze zomer worden. That sucks, maar geen paniek! Alle festivalorganisaties zoeken naar een oplossing om de reeds verkochte tickets niet verloren te laten gaan. Zo krijgen alle mensen die een ticket kochten voor een festival op de wei van Werchter krediet in de plaats, waarmee ze een ticket kunnen kopen op dezelfde locatie in 2021 en 2022.

Meer
Lees meer...