‘De Ensors’: ‘Close’ werd de grote winnende film, ‘Roomies’ de meest geprezen serie

De Ensors werden voor de dertiende keer uitgereikt als sluitstuk van het Filmfestival Oostende, dat met 48.000 bezoekers een recordeditie kende. In 22 categorieën werd een prijs uitgereikt, met Close en Roomies als grootste winnaars.

Dat Close niet met lege handen naar huis zou gaan stond in de sterren geschreven. De tweede langspeelfilm van Lukas Dhont die ook al voor een Oscar genomineerd is won zes Ensors en won de beeldjes voor Beste Film, Beste Regie, Beste Scenario, Beste Acteerprestatie voor Eden Dambrine, Beste D.O.P. voor Frank van den Eeden en ook nog Beste Geluid voor Yanna Soentjens en Vincent Sinceretti.

De andere grote Vlaamse bioscoophit Zillion wist in vier categorieën te scoren. Matteo Simoni werd bekroond met de Ensor voor Beste Acteerprestatie in een Ondersteunende Rol voor zijn vertolking van Dennis Black Magic. De overige prijzen voor Zillion waren die voor Beste Art Direction van Geert Paredis, Beste Kostuum voor Catherine Van Bree en Beste Montage voor Bert Jacobs. Daarnaast kreeg Zillion ook nog de Box Office Award omdat het de film was die het meeste publiek op de been had weten te krijgen.

Lof voor Roomies

Bij de televisieprijzen werd Roomies (VRT MAX) de grote winnaar. Kato De Boeck en Flo Van Deuren kregen eerder op het Filmfestival al een Ensor als Beloftes van het Jaar en daar kwamen nu nog de prijzen voor Beste Fictieserie, Beste Scenario en Beste Regie bij.

Beste Muziek was ook een prijs voor Roomies en die werd uitgereikt aan een heleboel muzikaal talent dat aan de soundtrack had meegewerkt. Mick Lemaire, Lara Chedraoui & Patrix, Juicy, Miss Angel Oriana Ikomo, Tessa Dixson, Ana Diaz, SPACEBABYMADCHA mochten die prijs gezamenlijk in ontvangst nemen.

Daarnaast was er ook nog een Ensor weggelegd voor Maaike Cafmeyer als Chantal in de gelijknamige serie (nog te zien op VRT MAX) en een prijs voor Joke Emmers voor haar ondersteunende rol in Billie vs. Benjamin (Streamz). Dorien Van Poucke mocht een Ensor voor Beste Make-Up in ontvangst nemen voor de populaire serie Nonkels (Streamz).

Onze Natuur

Daarnaast vielen ook het bioscoopsucces Onze Natuur (de filmversie) en Metissen Van België in de prijzen. Zij waren de winnaars in de categorieën Documentaire Film en Documentaire Serie. De Ensor voor Beste Jeugdfictie ging naar #LikeMe. Voor Beste Animatie ging de Ensor naar Tom Vangestel en Freek Quartier voor Interstellar Ella.

Tot slot werd eerder deze week Nobody Has To Know (te vinden op Streamz+) al bekroond als Beste Franstalige Belgische Productie en won De Acht Bergen van Charlotte Vandermeersch en Felix van Groeningen de prijs voor de Beste Co-Productie.

Alle winnaars vind je hier op een rijtje. In 2024 zal Filmfestival Oostende voor de zestiende keer plaatsvinden en daar zullen ook voor de 14e keer de Ensors bij zijn.

Meer
Lees meer...