‘Close’ van Lukas Dhont genomineerd voor Oscar

De nominaties van de Oscars zijn zonet bekendgemaakt en daarbij zit ook goed nieuws voor ons land. Close, de film van Lukas Dhont, is namelijk genomineerd in de categorie Beste Internationale Film. De Oscars worden op zondag 12 maart uitgereikt.

Regisseur Lukas Dhont (31) heeft zijn Oscarnominatie beet. Tijdens de bekendmaking van de nominaties deze namiddag kwam zijn film Close als derde genomineerde op het scherm in de categorie Beste Internationale Film. In die categorie neemt Dhont het op tegen topfavoriet All Quiet On The Western Front, die in het totaal negen keer is genomineerd.

Close

Begin november kwam bij ons de film Close in de zalen. Dat was, na Girl, het tweede grote project van regisseur Lukas Dhont. Close volgt het verhaal van Léo (Eden Dambrine) en Rémi (Gustav De Waele). De twee zijn boezemvrienden en zijn altijd samen te vinden. Tot ze samen naar het eerste middelbaar trekken. Wanneer ze daar de vraag krijgen of ze een koppel zijn, verandert alles.

Close ging dit jaar in wereldpremière op het Festival van Cannes, waar de film bekroond werd met de Grand Prix du Jury. Sindsdien loopt het internationaal als een trein voor Dhonts tweede speelfilm, met tientallen internationale festivalselecties en tal van prijzen.

Beste Internationale Film

Het was dan ook geen verrassing dat Close eind vorige maand op de shortlist van de Oscars terechtkwam. Uit de veertien films die op die shortlist stonden, zijn er vandaag uiteindelijk vijf gekozen. En daar hoort Close dus bij. Naast de Belgische film zijn er ook nog vier andere prestigieuze films die kans maken op een beeldje: EO (Polen), Argentina, 1985 (Argentinië), The Quiet Girl (Ierland) en All Quiet on the Western Front (Duitsland).

Bij de nominaties zijn er toch enkele verrassingen. Want ook van de Zuid-Koreaanse film Decision To Leave werd verwacht dat ie in de lijst ging staan. Andere interessante kanshebbers waren Saint Omer (Frankrijk) en Bardo (Mexico). Maar uiteindelijk vielen die drie films net naast de boot.

Close zal de Oscars ingaan als underdog. De grote favoriet in deze categorie is namelijk het Duitse All Quiet on the Western Front. Die film staat al maanden hoog aangeschreven en is ook in andere categorieën een grote kanshebber.

Bekijk de trailer van Close hier:

Meer
Lees meer...