Europees Parlement keurt voorstel goed dat Apple verplicht iPhones compatibel te maken met USB-C-opladers

De langlopende saga rond het verplichten van een universele oplader voor alle smartphones en andere draagbare elektronische apparaten is bijna ten einde. Het Europees Parlement heeft een voorstel uit juni om USB Type-C de gemeenschappelijke oplaadpoort te maken met een overgrote meerderheid goedgekeurd. Het enige wat de nieuwe wet nu nog in de wet staat, is de definitieve goedkeuring van de 27 lidstaten van de Europese Unie. Dat wordt begin 2023 verwacht. De verplichting zou dan ingaan vanaf het najaar van 2024.

Het voorstel voor de implementatie van één universele oplader werd al meer dan tien jaar geleden voor het eerst door de Europese Commissie voorgesteld, nadat gebruikers van iPhone- en Android-toestellen klaagden over het feit dat zij verschillende opladers voor hun telefoons moesten gebruiken. Ook zag de EU op het vlak van milieu voordelen in het plan, omdat het de hoeveelheid elektronisch afval flink zou verminderen.

In februari 2021 keurde het Europees Parlement een resolutie goed die wethouders aanspoort om een universele norm voor oplaadkabels vast te leggen. Daarna ging de zaak naar de Europese Commissie die die resolutie moest omzetten in een wet. Het delicate onderwerp bleef echter aanslepen. Uiteindelijk duurde het tot 7 juni voor EU-wetgevers en de 27 lidstaten een definitief besluit hebben genomen over de kwestie.

Alle kleine en middelgrote draagbare elektronische apparaten

Volgens het voorstel dat zojuist met een overgrote meerderheid (602 voor, 13 tegen en 8 onthoudingen) is goedgekeurd door het Europees Parlement wordt USB Type-C de gemeenschappelijke oplaadpoort in de EU. De nieuwe regels gelden voor alle “kleine en middelgrote draagbare elektronische apparaten”. Daaronder vallen mobiele telefoons, tablets, e-readers, draagbare oortjes, digitale camera’s, koptelefoons en headsets, draagbare videogameconsoles en draagbare luidsprekers die oplaadbaar zijn via een kabel.

Voorlopig vallen laptops dus buiten de regels, al zullen zij tegen begin 2028 ook moeten voldoen aan de nieuwe EU-eisen. Ook over regels rond draadloos opladen, is nog geen besluit genomen.

Apple

Voor smartphones en dergelijke zou de nieuwe wet ingaan in het najaar van 2024. Dat wil zeggen dat Apple vermoedelijk vanaf de iPhone 16-series een USC-C-poort zal moeten implementeren. Het bedrijf was aanvankelijk een grote tegenstander van de nieuwe wetgeving en wou zijn eigen Lightning-oplaadpoort behouden. Volgens Bloomberg is Apple nu echter al enige tijd bezig met testen om die te vervangen in toekomstige iPhone-modellen.

Meer
Lees meer...