Als Oekraïne er zelf niet in slaagt om het Eurovisiesongfestival in 2023 te kunnen hosten, zal de organisatie overgaan naar de Britse openbare omroep BBC. Dat heeft Manuel Pérez Tornero, woordvoerder van de Spaanse zender RTVE, gezegd in een interview. Officieel is wel nog steeds geen statement over de organisatie van het Songfestival volgend jaar.
Bij de oprichting van het Eurovisiesongfestival in 1956 beslisten de zeven deelnemende landen om om de beurten de wedstrijd te organiseren. Na twee jaar werd die regel echter al vervangen. Omdat er steeds meer landen begonnen deel te nemen, was het namelijk onpraktisch geworden. Sinds 1958 is die eer dus voor de winnaar van het jaar voordien.
Na de winst van Stefania van Kalush Orchestra is het in 2023 dus aan Oekraïne om het Eurovisiesongfestival te hosten. Door de oorlog met Rusland die aan de gang is in het land is dat echter niet zo vanzelfsprekend. Toch lijkt Oekraïne zelf nog steeds vastbesloten om volgend jaar het Eurovisiesongfestival te organiseren. Dat bevestigde het land recent zelf nog eens. Eind mei stelde de Oekraïense hoofdstad Kiev zich zelfs officieel kandidaat.
BBC klaar om in te springen
Momenteel voert European Broadcasting Union (EBU) alvast gesprekken met de Oekraïense zender UA:PBC. Tijdens die onderhandelingen zal gekeken worden of het haalbaar is om Eurovisie in 2023 naar Oekraïne te halen. Indien dat niet mogelijk lijkt, hadden heel wat landen al aangegeven te willen inspringen.
Maar nu lijkt alvast beslist te zijn dat het de Britse zender BBC is die de organisatie op zich mag nemen indien Oekraïne noodgedwongen moet afhaken. Dat heeft Manuel Pérez Tornero, woordvoerder van de Spaanse openbare omroep RTVE, gezegd in een interview met Faro de Vigo. Die beslissing is op zich heel logisch. De UK werd met Sam Ryder namelijk tweede, na winnaar Oekraïne, en heeft meer dan genoeg infrastructuur om zo’n grootschalig evenement te organiseren.
Waar in het Verenigd Koninkrijk?
Als de organisatie van het Eurovisiesongfestival naar het Verenigd Koninkrijk gaat, zal het al de achtste keer zijn dat het land het evenement host. Dat deed het vier keer in Londen (1960, 1963, 1968 en 1970), één keer in Brighton (1974), één keer in Harrogate (1982) en één keer in het Schotse Edinburgh (1972). In de helft van die gevallen viel de BBC toen ook al in voor een winnaar dat zelf afzag van de organisatie.
Met onder andere de AO Arena in Manchester, The O2 Arena in Londen, Utilita Arena en Resorts World Arena in Birmingham, First Direct Arena in Leeds en P&J Live in Aberdeen heeft het Verenigd Koninkrijk alvast meer dan genoeg grote, moderne indoorhallen die een evenement als het Eurovisiesongfestival aankunnen.
Glasgow
De huidige favoriet van de analisten is echter The OVO Hydro in Glasgow, Schotland. Die locatie heeft het komende jaar, zoals gebruikelijk, een goedgevulde agenda. Toch is er een opvallend gat tussen de ‘Magic Mike arena-tour’ op 25 april en ‘Ozzy Osbourne: No More Tours’ 2 op 4 juni. En laat mei nu juist de periode zijn waarin traditioneel het Eurovisiesongfestival doorgaat.