Everzwijnen vallen blijkbaar mensen aan bij ons, maar welke gevaarlijke wilde dieren leven er nog in België?

Everzwijnen vallen blijkbaar mensen aan bij ons, maar welke gevaarlijke wilde dieren leven er nog in België?

Everzwijnen blijken gevaarlijke dieren te zijn. Vorige week kwam een jogster in het nieuws die slachtoffer was geworden van een everzwijnaanval. En dat bleek ook geen alleenstaand geval te zijn. Oppassen met everzwijnen dus. Maar zijn er nog gevaarlijke dieren in België waar we toch beter wat voor op onze hoede zijn? En neen, wees maar gerust, de pimpelmees zit er niet tussen.

Bijna alle ‘gevaarlijke’ dieren die in België te vinden zijn, zijn van nature eerder schuw. Het is pas als ze in een plotse confrontatie met mensen komen, dat het soms tot problemen kan leiden. Dat antwoordt alvast Koen Van Den Berge van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek op een vraag voor welke dieren we ons in België moeten hoeden. “Everzwijnen zijn meestal al weggevlucht vooraleer je ze nog maar kan waarnemen”, schrijft hij. Als hij dan toch een aantal dieren moet noemen, begint hij met de edelhertbok. Die kunnen in de bronstperiode soms agressief uitpakken naar mensen. Ook herten kunnen bij een confrontatie wel eens verrassend uitpakken.

Je weet het misschien niet, maar in België leven ook adders, die giftig kunnen zijn. “Ze vallen nooit actief mensen aan”, legt Van Den Berge uit, “maar ze kunnen soms bij een onverwachte, bedreigende confrontatie met mensen wel bijten.” Verder zijn het vooral de kleinere beestjes en insecten die je moet vrezen in ons land.

Mythes

Van Den Berge wil ook de perceptie dat wolven gevaarlijk zijn ontkrachten. Het dier ziet er misschien wel gevaarlijker uit dan je standaard bosbewoner, maar ze zijn het echt niet. Ook dieren zoals ganzen en zwanen blijken veel minder gevaarlijk dan sommige mensen soms zeggen. Zo stond er in mei nog in de krant dat een vrouw tijdens het joggen werd achtervolgd door een gans in het Boekenbergpark in Deurne. Het dier had net een nest met zeven jongen, en was dan ook een stuk agressiever dan normaal.

John Huston van een zwanenfokkerij in Dorset, UK, zei daarover aan BBC dat het gevaar van zwanen “overrated” is. “Het is een mythe dat ze je been of arm kunnen breken met hun vleugels”, zegt hij. “Ze zijn helemaal niet zo sterk en het is vooral veel show.” Michael Brooke, curator in het museum van zoölogie van universiteit van Cambridge, treedt hem bij: “zwanen zijn helemaal niet gevaarlijk voor volwassenen”. Al kunnen zwanen wel agressief uit de hoek komen om hun nest te verdedigen. Het advies is dan ook duidelijk: blijf weg van hun nesten.

Op het occasionele everzwijn of een pas moeder geworden gans na, zijn het in België dus vooral muggen die ons veel lastigvallen.

Gesponsorde artikelen