‘Extinction Rebellion’: extreme milieubeweging kondigt actie aan tijdens Ronde van Vlaanderen

Grote sportevenementen zijn tegenwoordig steeds meer het toneel voor klimaatacties. Zo zal ook zondag tijdens de Ronde van Vlaanderen iets georganiseerd worden. De radicale milieubeweging Extinction Rebellion kondigde vandaag aan dat er op een weide naast het parcours klimaatdoden zullen liggen onder een wit laken, in een zee van rode rook.

Een zoveelste actie van Extinction Rebellion, dat is wat ons zondag tijdens de Ronde van Vlaanderen staat te wachten. Hiermee willen ze duidelijk maken dat het eigenlijk al vijf na twaalf is wat betreft de klimaatverandering.

Laat ons van koers veranderen, stop fossiele subsidies

In het jongste klimaatrapport van de Verenigde Naties waarschuwen klimaatwetenschappers “dat we op koers zitten naar een onleefbare toekomst met massale migratie en miljoenen doden. Dit is een duidelijk signaal dat we onze verantwoordelijkheid moeten opnemen en actie moeten ondernemen om de milieu- en klimaatcrisis te bestrijden”. Die koers naar een onleefbare toekomst wil Extinction Rebellion nu tegengaan met een actie tijdens de koers van zondag.

Volgens Extinction Rebellion is de belangrijkste wielerklassieker “het perfecte toneel om een breed publiek te bereiken voor een kwestie die ons allemaal meer zorgen zou moeten baren”, staat in het persbericht. Waar de actie gepland staat, is niet duidelijk.

Bron: Charles M. Vella/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Wie zijn ze?

Extinction Rebellion is een internationale, activistische beweging die zich verzet tegen klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit. Klimaatverandering en biodiversiteitsverlies leiden volgens de initiatiefnemers tot de ineenstorting van ecosystemen en tot uitsterving van planten en diersoorten.

De beweging kenmerkt zich door zichtbare acties en het grote aantal activisten dat niet bang is voor een arrestatie of gevangenschap. Concreet eisen ze klimaatrechtvaardigheid door openheid van de overheid over de klimaat- en ecologische crisis. Ook een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen naar nul in 2025 is een prioriteit.

Vorig jaar voerden activisten van de groep al actie bij de aankomst van de wielerklassiekers Ronde van Vlaanderen en Luik-Bastenaken-Luik.

Meer
Lees meer...