Extraverten zijn succesvoller, mensen die doen alsof ook, toont nieuwe studie aan

Werk

Voor de extraverten onder ons hebben we goed nieuws. Zij hebben namelijk een grote kans om meer te verdienen dan introverten. En dat zou al snel kunnen oplopen tot een half miljoen euro gedurende je hele leven.

Sommige succesvolle zakenleiders zijn introvert. Denk maar aan de CEO van Facebook Mark Zuckerberg en de stichter van Microsoft Bill Gates. Die personen bewezen dat een stil leiderschap succesvol kan zijn. Maar een studie vorig jaar veronderstelde dat introverten minder geld verdienen dan extraverten. En dat zou al snel kunnen oplopen tot een half miljoen euro gedurende iemands hele carrière.

Gedrag kopiëren

Maar het wil niet zeggen omdat je een introvert bent, dat je het gedrag van een extravert niet deels kan overnemen of kopiëren. Gewoon doen alsof zou namelijk ook zijn voordelen kunnen hebben. Een nieuwe studie van de universiteit van California Riverside toonde namelijk aan dat wanneer je het gedrag van een extravert overneemt, je gelukkiger kan worden. Ook al ben je eigenlijk een introvert.

Aan het onderzoek deden 123 studenten mee die allemaal naar een hogeschool of universiteit gingen. Ze kregen de instructies dat ze een week lang moesten babbelen en assertief en spontaan moesten zijn. Dat zijn kenmerken die de onderzoekers namelijk linkten aan een extravert. De groep was echter een mix van intro- en extraverten. Daardoor moesten sommige studenten dus doen alsof.

De week erna werden de rollen omgedraaid en moesten de studenten introvert zijn. Daardoor moesten ze terughoudend en vrij stil zijn.

Doen alsof

Verrassend genoeg waren de welzijn-scores van de deelnemers tijdens de extraverte week hoger dan tijdens de introverte week. “De deelnemers waren beduidend gelukkiger tijdens de week wanneer ze extravert waren”, vertelt Sojna Lyubomirsky, auteur van de studie en psycholoog aan de universiteit van Californië, aan CNBC.

Zelfs de studenten die een week lang deden alsof tijdens de extraverte week voelden zich goed in hun vel. Ze vertoonden geen tekenen van vermoeidheid omdat ze eigenlijk aan het faken waren.

“Deze bevindingen willen niet zeggen dat introverten ineens hun levensstijl moeten aanpassen. Er zijn ook positieve kenmerken verbonden aan introverte personen, dus we willen dat zeker niet veranderen.”

De studie wil introverten alleen maar aanzetten om af en toe eens hun grenzen te verleggen door naar de extraverte kant te hellen. Ondanks de verrassende resultaten hopen de onderzoekers wel dat de kwestie verder onderzocht zal worden.

Gesponsorde artikelen