Left Right
scrollTop top

Facebook slaat samenzweringsgroep QAnon in de ban


QAnon betoging VS
© Isopix

Facebook gaat de strijd aan met de omstreden en extreemrechtse QAnon-beweging. De socialemediagigant wil alle pagina’s, groepen en Instagram-accounts van de groepering verwijderen.

Dat maakte Facebook dinsdagavond zelf bekend. In een verklaring stelt het bedrijf dat zijn personeel begonnen is met het verwijderen van inhoud en accounts van QAnon, maar dat ‘dit werk tijd zal vergen en in de komende dagen en weken zal doorgaan’. ‘Ons team zal dit beleid blijven handhaven en proactief op zoek gaan naar content die verwijderd moet worden’, klonk het nog.

Hoewel Facebook eerder al actie ondernam tegen de groep, wordt het beleid nu aangescherpt. Aan de Amerikaanse televisiezender NBC laat een woordvoerder van Facebook weten dat het verwijderen van ‘losse berichten’ niet het doel is van de operatie. Er worden echter accounts verwijderd die gebruikt worden om complottheorieën de wereld in te sturen.

Geheime missie

QAnon is een groepering van online samenzweerders die menen dat een ‘Deep State’ de Amerikaanse president Trump en zijn aanhangers tegenwerkt. De beweging ontstond in 2016 op 4Chan, een internetforum waar gebruikers anoniem berichten en afbeeldingen kunnen plaatsen. Een gebruiker, die zichzelf ‘Q’ noemde, lanceerde daar die theorie.

Binnen de extreemrechtse gemeenschap deed vorige week het verhaal de ronde dat Trump niet echt is besmet met het coronavirus, maar bezig was met een geheime missie. Hij kon enkele dagen niet in het openbaar verschijnen, omdat met een doorgedreven strijd aan het voeren was tegen die zogenaamde ‘Deep State’, geloven de QAnon-aanhangers.

Experts maken zich zorgen over de verspreiding van onbewezen theorieën via sociale media. In het verleden hebben die geleid tot geweld. Zo drong in 2016 een gewapende man een pizzeria in Washington binnen, nadat hij online fake news had gelezen. In die berichten stond dat de toenmalige Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton betrokken was bij een netwerk dat minderjarige seksslaven had verstopt in het restaurant.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…