Fans denken de echte betekenis van ‘SpongeBob SquarePants’ te hebben ontdekt

Kijker van SpongeBob SquarePants hebben op TikTok en Reddit een theorie gedeeld over wat volgens hen de echte boodschap is van de populaire animatieserie. Zij denken namelijk dat ieder personages in SpongeBob SquarePants voor een specifieke mentale aandoening staat.

SpongeBob SquarePants lijkt op het eerste gezicht te gaan over SpongeBob en zijn goede vriend Patrick die in de onderwaterstad Bikini Bottom leven met heel wat andere zeevrienden. Op TikTok en Reddit menen fans van de serie nu echter te hebben ontdekt dat een diepere betekenis zit achter die personages en hun avonturen. Iedereen zou namelijk een specifieke mentale ziekte vertegenwoordigen.

SpongeBob, Mr Krab, Octo, Pearl …

Zo heeft SpongeBob volgens Reddit-gebruikers ADHD omdat hij tijdens de serie nooit stil lijkt te staan en altijd heel druk is. Mr Krabs, eigenaar van het restaurant Krusty Krab, zou dan weer een narcistische persoonlijkheidsstoornis hebben. Hij is namelijk enkel vriendelijk als dit zijn eigen situatie kan verbeteren. Daarnaast denkt hij ook alleen aan zijn eigen behoeften. Volgens anderen zou hij een obsessieve-compulsieve stoornis (OCD) hebben.

Octo, de buurman en collega van SpongeBob, heeft volgens Reddit en TikTok een sociale angststoornis of zelfs een depressie. In de reeks zie je hem er namelijk alles aan doen om sociale contacten te vermijden. Pearl, de dochter van Mr Krabs, zou een minderwaardigheidscomplex hebben en daardoor altijd naar aandacht smachten en anderen pesten. Ze zou daarnaast ook body dysmorphic disorder hebben. Mrs. Puff zou tot slot Post-Traumatic Stress Disorder (PTSD) hebben door SpongeBob.

Tegenstanders

Tegenstanders van deze populaire fantheorie over SpongeBob SquarePant wijzen erop dat de uitleg mentale aandoeningen heel hard vereenvoudigd en generaliseert. De symptomen van de verschillende genoemde aandoeningen zijn namelijk vaak heel divers en minder rechtlijning als op Reddit wordt voorgesteld.

Meer
Lees meer...