Fans vragen Lizzo om nieuwe single ‘Grrrls’ opnieuw op te nemen vanwege beledigende tekst

Fans van de Amerikaanse zangeres Lizzo zijn enorm teleurgesteld in haar nieuwste single Grrrls. In de eerste strofe van het lied zou er namelijk een beledigend woord klinken. Lizzo is gekend als pleitbezorger voor diversiteit en inclusiviteit, daarom dat het voorval de luisteraars zo shockeerde. Fans vragen nu dat de zangeres het lied verwijdert en opnieuw opneemt zonder dat bepaalde stukje tekst.

Afgelopen vrijdag, op 10 juni, bracht Lizzo haar nieuwe single Grrrls uit. Maar vrijwel meteen kwam er bakken kritiek. Eén bepaald woord zou namelijk beledigend zijn tegenover een groep mindervaliden. En dat viel bij veel mensen niet in goede aarde. Daarom roepen fans de zangeres nu op om de single opnieuw op te nemen. Dat schrijft de BBC.

In de eerste strofe van haar nieuwe single Grrrls zingt Lizzo: “Hold my bag, bitch (girls)/Hold my bag/Do you see this shit? I’ma spazz/I’m about to knock somebody out (girls)“. Het woordje “spazz” zou een denigrerende term voor mensen met cerebrale parese zijn, ook wel bekend als spastische diplegie. Dat is een hersenaandoening die invloed heeft op beweging en coördinatie.

Reacties

“Het is absoluut schokkend”, zegt talent agent Abbie Hills, die aan cerebrale parese lijdt. “Waarom zou je dat woord kiezen als er zoveel andere opties zijn? Het is gewoon helemaal verkeerd.”

Op sociale media lieten fans weten dat er “geen excuus” is voor het gebruik van “denigrerende en schadelijke” scheldwoorden. Maar hoewel mensen boos zijn over de tekst van het nieuwe lied, is de kritiek niet bedoeld om Lizzo in een slecht daglicht te plaatsen. “Ik wil wel geen haatzaaien en wil haar ook niet te cancellen”, zegt Hannah Diviney, pleitbezorger van mensen met een handicap in Sydney, Australië. “Ik wil gewoon dat ze voorzichtig leert.”

“Ik heb een paar opmerkingen gezien over het cancellen van Lizzo en dat is niet wat we willen”, voegde ook model Shelby Lynch, die spinale musculaire atrofie (SMA) heeft, toe op Twitter. “We willen haar opvoeden en het woord in twijfel laten trekken.”

De term

Sommige fans hebben erop gewezen dat de belediging die in Grrrls wordt gebruikt een andere connotatie heeft in de VS. Daar zou het vaak gebruikt worden met de betekenis “doordraaien” of “gek worden”. Dergelijke termen kunnen dan wel weer verkeerd overkomen voor mensen met psychische aandoeningen.

Maar Abbie Hills benadrukt dat, ongeacht het gebruik, de term nog steeds oorspronkelijk diende als een scheldwoord voor mensen met cerebrale parese. De Grammywinnende zangeres zet zich namelijk vaak in voor diversiteit en inclusiviteit. Maar door het gebruik van die achterhaalde belediging in haar nieuwste lied, gericht naar een andere kwetsbare groep, vinden velen dat de zangeres zichzelf in de steek heeft gelaten. “Ik begrijp niet hoe je selectief kunt zijn met diversiteit”, zegt Hills. “En hoe kon deze term door het net glippen van de schrijvers, haar studioteam, de producers, het label en de rest van Lizzo’s entourage? Het klopt gewoon niet.”

Hannah Diviney, die ook cerebrale parese heeft, tweette Lizzo in het weekend. In die tweet legde ze uit waarom de term zo beledigend is.

Heropname

Fans op sociale media dringen er bij Lizzo op aan om Grrrls opnieuw uit te brengen maar dan zonder het beledigend stukje tekst erin. “Neem het opnieuw op en verontschuldig je”, klinkt het op Twitter. “Het is de enige optie hier.” En dat is zeker mogelijk. Zo zou Lady Gaga het deel van R. Kelly uit hun duet Do What U Want gehaald hebben. Dat als gevolg van zijn misdaden rond mensenhandel die aan het licht kwamen. Ook de king of pop, Michael Jackson, nam zijn single They Don’t Care About Us opnieuw op. Dit om een anti-Joods scheldwoord te verwijderen.

Maar het kan zijn dat het liedje met de beledigende tekst al te ingebakken zit bij de jeugd. Want Grrrls is al populair op o.a. TikTok. Zo zou dus de schade die de nieuwe single al heeft aangericht niet ongedaan gemaakt kunnen worden.

Meer
Lees meer...