R. Kelly riskeert gevangenisstraf van meer dan 25 jaar

Op dit moment is het laatste stadium van de rechtszaak tegen R. Kelly volop aan de gang. In september vorig jaar werd de R&B-zanger schuldig bevonden aan mensenhandel met als doel gedwongen prostitutie en seksuele uitbuiting en afpersing. De openbare aanklager vraagt nu minstens 25 jaar voor de “decennia aan misdaden” en zijn “harteloze gebrek aan besef welke impact zijn daden hadden op zijn slachtoffers”.

De Amerikaanse R&B-zanger R. Kelly (55) gaat mogelijk voor meer dan 25 jaar achter de tralies. De laatste fase van het proces is nu bezig, waarbij enkel de strafmaat nog bepaald moet worden.

Meer dan 25 jaar

In september 2021 werd R. Kelly door een volksjury over de volledige lijn schuldig bevonden. Het ging toen om negen beschuldigingen van mensenhandel met als doel gedwongen prostitutie en seksuele uitbuiting en afpersing. In sommige gevallen ging het om seksueel misbruik van minderjarigen. Tijdens het proces kwamen drie slachtoffers aan het woord, waaronder het bekendste slachtoffer Jerhonda Pace. Zij getuigde van mishandeling en verkrachting. Daarnaast kwamen ook twee mannen aan het woord die seksueel misbruikt werden door R. Kelly toen ze nog kinderen waren.

R. Kelly is dus al veroordeeld. Het proces dat nu aan de gang is in New York gaat enkel over zijn strafmaat. En daarbij vraagt de openbare aanklager een gevangenisstraf van minstens 25 jaar voor de “decennia aan misdaden” en zijn “harteloze gebrek aan besef welke impact zijn daden hadden op zijn slachtoffers”. Daarnaast wordt ook een boete tussen de 50.000 en 250.000 dollar (zo’n 47.000 tot 233.000 euro) geëist.

“Geen spijt”

Volgens de aanklager toont Kelly geen spijt voor z’n daden en leeft hij in de overtuiging dat “zijn muzikaal talent hem boven de wet stelt”. Daarbij trok hij zich niets aan van de gevolgen van zijn acties op anderen “hoe schadelijk, vernederend of beledigend die ook waren”.

Met de hoge strafmaat hoopt de openbare aanklager ook anderen af te schrikken. Daarbij gaat het dan vooral om mensen met veel macht en rijkdom. Op 29 juni kent R. Kelly z’n straf.

Meer
Lees meer...