FIFA verbiedt Deense “Human rights for all”-shirts voor WK Qatar

De Deense nationale voetbalploeg wilde tijdens het WK in Qatar een klein statement maken. Maar dat wordt nu verboden door FIFA. Denemarken had op de shirts, die ze wilden dragen voor hun trainingen, de woorden “Human rights for all” geschreven. Het deed dat als een statement tegen de vele mensenrechtenschendingen die aan het WK in Qatar voorafgingen. Maar de shirts zullen het daglicht dus niet zien.

Het WK voetbal in Qatar gaat over iets meer dan een week, op zondag 20 november, van start. Denemarken is een van de 32 ploegen die zullen strijden voor de titel van wereldkampioen. Het team wilde bij z’n deelname een statement maken, maar dat wordt nu afgewezen.

Human rights for all

De Deense voetbalbond liet eerder al weten dat de namen van hun sponsors op de trainingsshirts vervangen werden door de woorden “Human rights for all“. Daarnaast liet het team ook formeel weten dat ze zo weinig mogelijk trips naar Qatar zouden maken, voor bijvoorbeeld commerciële doeleinden. Het team deed dit uit protest tegen de vele mensenrechtenschendingen die gebeurden bij de voorbereidingen op het WK in Qatar.

Het wereldkampioenschap voetbal in Qatar is al sinds de bekendmaking van het organiserende land in december 2010 omstreden. Zo waren er toen al verdenkingen van omkoping van de stemgerechtigden, die achteraf bleken te kloppen. Daarnaast zijn er in Qatar ook tal van schendingen van de mensenrechten en kwamen al duizenden (vaak uitgebuite) gastarbeiders om het leven tijdens het bouwen van de WK-stadions. Bovendien zijn ook antihomowetten in het land een heikel punt en riskeren fans die de Qatarese wet overtreden lange gevangenisstraffen.

Verboden door FIFA

De Deense ploeg wilde hier subtiel een statement over maken door bij hun trainingen een shirt te dragen met de woorden “Human rights for all“. Maar dat shirt werd nu verboden door FIFA. “We kregen vandaag een bericht van FIFA dat de trainingsshirts, die onze spelers zouden dragen tijdens trainingen, met de boodschap ‘Human rights for all‘, verboden werden door ’technische redenen'”, liet Jacob Jensen, de directeur van de Deense voetbalbond weten. “We betreuren dit ten zeerste. We geloven dat de boodschap ‘Human rights for all‘ universeel is en geen politieke oproep, maar iets dat iedereen kan steunen.”

De trainingsshirts van Denemarken zullen we dus niet te zien krijgen. Al maakt het land nog steeds een statement op het veld. Sportmerk Hummel liet eerder al weten dat de officiële shirts, die heel sober zijn, een speciale betekenis hebben. “Dit shirt brengt een boodschap met zich mee. We willen niet zichtbaar zijn in een toernooi dat duizenden levens heeft gekost. We supporteren voor het Deense nationale team, maar supporteren niet voor Qatar als organiserend land”, schreef Hummel in een tweet waarin het de shirts voorstelde.

Meer
Lees meer...