Filmpje van slang die volledig hert opvreet gaat viraal, maar hoe is zoiets eigenlijk mogelijk?

Er gaat momenteel een filmpje van Discovery viraal, waarin een netpython een volledig hert opeet. Op YouTube heeft de video al bijna 4 miljoen views en de commentsectie barst van de bange, huiveringwekkende reacties. Maar hoe kan een slang eigenlijk zo’n groot beest als een hert binnenspelen?

Het filmpje van Discovery UK begint met een netpython van meer dan zeven meter die ‘s nachts door de jungle van Indonesië sluipt. Het beest heeft al zo’n jaar niet meer gegeten, tijd voor een nachtelijke snack dus.

De video wordt pas echt spannend rond 4 minuten en 20 seconden. Schubben flitsen langs alle kanten en de Discovery-camera legt vast hoe het serpent het nietsvermoedende hertje een eerste bijt uitdeelt. Vervolgens wurgt de slang het zoogdier met zijn dodelijke kronkels. De bloedsomloop wordt volledig versperd waardoor het dier, dat ongeveer 30 kilo weegt, binnen enkele minuten sterft.

youtube @discovery

Luchtpijp

En dan begint het feestmaal dat enkele uren geduurd heeft. De netpython onderzoekt steeds de haarrichting van z’n prooi en begint altijd met eten bij de kop. Zo raakt de slang niet vast te zitten door opstaande haren. Vooral bij stekelige prooien is dat belangrijk.

De slang zuigt alle lucht uit zijn prooi om het dier te kunnen binnenspelen. Om zo’n groot dier weg te kunnen werken zonder zelf te stikken, moet de slang trouwens z’n hele luchtpijp uit z’n mond schuiven. Dat werkt naar het principe van een snorkel. Bovendien groeien het hart en de lever van de slang met zo’n 40 procent zodat het hert binnen de week verteerd kan worden.

youtube @discovery

Gewei

Grote netpythons eten ongeveer één keer per jaar en ze kiezen wel vaker herten uit als prooi. Als het gewei niet al te groot is, wordt dat zelfs mee verteerd.

Hoe is dat mogelijk? Als de prooi bijna opgegeten is, wacht de python tot zijn sterke maagzuur het gewei week en zacht gemaakt heeft, waarna het afvalt en opgegeten kan worden. Vermoedelijk is dat bij het hert in dit filmpje ook gebeurd aangezien netpythons anders eerst de achterpoten van hun prooi binnenspelen.

youtube @discovery

De gruwelijke vertoning van Moeder Natuur:

Meer
Lees meer...