Finse Eurovisieinzending Windows95man bevestigt deelname, maar roept opnieuw op tot uitsluiting Israël

De opvallende Finse act Windows95man heeft laten weten dat het zal deelnemen aan het Eurovisiesongfestival. Eerder dreigde het duo ermee om uit de wedstrijd te stappen als Israël toegelaten zou worden. Maar nu laat Windows95man in een statement weten dat ze zeker deel zullen nemen, maar dat ze nog steeds van mening zijn dat er geen plaats is voor Israël op het Eurovisiepodium.

Het Eurovisiesongfestival gaat een turbulente editie tegemoet. De oorzaak is de deelname van Israël. Veel fans zijn van mening dat de European Broadcasting Union (EBU) consequent moet zijn en na Rusland en Wit-Rusland ook Israël moet bannen omdat het nu al enkele maanden bezig is met gewelddadige acties in Palestina.

Israël – Palestina

Op 7 oktober 2023 vielen Hamasstrijders binnen in Israël. Als tegenactie voert Israël nu al maandenlang een gewelddadig tegenoffensief uit. Daarbij kwamen er in totaal al meer dan 28.000 Palestijnen om het leven, waaronder meer dan 12.000 kinderen.

Overal ter wereld worden er protesten georganiseerd die vooral oproepen tot een staakt-het-vuren. Zuid-Afrika daagde Israël zelfs officieel voor het Internationaal Gerechtshof omdat het van mening is dat Israël een genocide pleegt in de Gazastrook. Het Internationaal Gerechtshof oordeelde dat Zuid-Afrika deels gelijk had en gaf aan dat Israël alle mogelijke maatregelen moet nemen om een genocide te vermijden.

Recent diende Zuid-Afrika opnieuw een dringend verzoek in bij het Internationaal Gerechtshof. Het meent dat Israël de opgelegde regels geschonden heeft door de aanslag op Rafah tijdens de Super Bowl. Rafah is een stad in het Zuiden van de Gazastrook waar heel wat Palestijnen in de afgelopen maanden naartoe gevlucht zijn en in tenten en andere geïmproviseerde onderkomens leven.

#BanIsraelFromEurovision

Steeds meer Eurovisiefans vragen luidop om de uitsluiting van Israël op het Eurovisiesongfestival. Ze doen dit onder andere met de hashtag #BanIsraelFromEurovisions en #BoycottEurovision op X en Instagram. De European Broadcasting Union (EBU) houdt echter vol dat het Eurovisiesongfestival geen politiek evenement is en er dus geen reden is om Israël uit te sluiten. Maar dit wordt op veel kritiek ontvangen omdat Rusland en Wit-Rusland in 2022 wél uitgesloten werden na de inval in Oekraïne.

Het protest komt niet meer alleen vanuit de fans. Ook deelnemende artiesten lieten al merken dat ze Palestina steunen en Israël liever niet zouden zien op het Eurovisiesongfestival. Zo liet de Noorse inzending Gåte nog voor hun overwinning weten dat ze niet naar Malmö willen gaan als Israël deelneemt en zei zanger Ghali (die uiteindelijk niet kon winnen) tijdens de Italiaanse voorrondes “Stop de genocide”.

Daarnaast kwam er vanuit Finland, Zweden en IJsland al een open brief die ondertekend was door honderden artiesten met de vraag om Israël uit te sluiten van het Eurovisiesongfestival van 2024.

Windows95man

Windows95man won eerder deze maand verrassend de Finse voorrondes Uuden Musiikin Kilpailu. Vooral de act, waarin een jeansshortje (en het gebrek daaraan) centraal staat, is op z’n minst opvallend te noemen. Windows95man bestaat uit Henri Piispanen en Teemu Keisteri, die meteen na hun overwinning al lieten weten dat ze het niet eens zijn met de deelname van Israël.

Aanvankelijk liet het duo weten dat ze niet zeker waren of ze wilden deelnemen zolang Israël niet uitgesloten wordt. Daarnaast wilden ze ook een petitie starten bij hun mededeelnemers om Israël te bannen. Maar nu komt het duo met een nieuw statement. Daarin maakt het duo duidelijk dat ze wel degelijk zullen deelnemen aan het Eurovisiesongfestival. Maar dat betekent niet dat ze het automatisch eens zijn met de deelname van Israël.

“We zijn van mening dat de enige juiste beslissing voor de EBU de uitsluiting van Israël is, maar we denken niet dat het een impact zou hebben als wij ons zouden terugtrekken. Daarom zijn we beginnen praten met andere deelnemers om een strategie op te stellen, waarbij we met onze gezamenlijke invloed onze positie kunnen gebruiken om druk te zetten op de beleidsmakers bij de EBU.” Het laatste woord is hier dus nog niet over gezegd. Ondertussen is er ook heel wat te doen over de inzending van Israël. Normaal had Eden Golan haar nummer afgelopen week al bekendgemaakt, maar de EBU wilde het nog eens extra controleren omdat politieke verwijzingen verboden zijn.

Bekijk hier nog eens opvallende act van Windows95man:

Het Eurovisiesongfestival gaat door op dinsdag 7, donderdag 9 en zaterdag 11 mei in Malmö in Zweden.

Meer
Lees meer...