Fiscus neemt verkoop tweedehandsspullen in het vizier: Vinted-gebruikers die veel verkopen, moeten gegevens doorspelen aan de belastingdienst

Vinted zal binnenkort de gegevens van de gebruikers die via het platform meer dan 2.000 euro per jaar verdienen doorspelen aan de fiscus. Het bedrijf neemt die beslissing om zich in regel te stellen met een Europese richtlijn.

Waarom is dit belangrijk?

Wie af en toe iets verkoopt via Vinted moet geen belastingen betalen op de opbrengsten. Dat is wel het geval wanneer je regelmatig inkomsten genereert via het platform. De belastingdienst zal binnenkort inzage krijgen in hoeveel de gebruikers van de tweedehandssite verdienen.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn wekelijkse nieuwsbrief

In het nieuws: De gebruikers van Vinted hebben gisteren een mail ontvangen waarin enkele wijzigingen van het privacybeleid staan. Dat is niets bijzonders, maar als we het document onder de loep nemen, lezen we dat het platform voortaan verplicht is om de inkomsten en informatie van de belastingplichtigen met de fiscus te delen.

  • “Als je een bepaald bedrag aan omzet of inkomsten bereikt, zijn wij verplicht om jouw inkomsten en belastingplichtige informatie te verzamelen en te rapporteren aan de relevante belastingautoriteiten binnen de EU”, klinkt het. Het gaat daarbij specifiek over een Europese richtlijn, genaamd DAC7.
    • Het bedrijf moet dan onder meer het bedrag van de inkomsten via Vinted, jouw bankgegevens en jouw geboortegegevens met de fiscus delen.
  • Vinted meldt dat de bovenstaande verplichting geldt voor iedereen die jaarlijks meer dan 2.000 euro verdient of meer dan 30 spullen verkoopt. Iedereen die aan die voorwaarden voldoet, zal van het platform een mail ontvangen. Zij zullen dan een DAC7-formulier moeten invullen.
  • Het platform benadrukt dat gebruikers verplicht zijn om dat formulier in te vullen. “Als je het formulier na onze herinneringen en voor het einde van het jaar het formulier niet invult (of als je je gegevens helemaal niet verstrekt), moeten we je toegang tot Vinted deels beperken”, klinkt het.
    • Dat betekent dat je advertenties verborgen worden, je geen geld kunt opnemen uit je portemonnee en dat je je verdiensten niet kunt spenderen aan aankopen op Vinted.
    • “Je gaat wel nog spullen kunnen kopen op het platform, maar je zal het geld uit je Vinted-portemonnee niet kunnen gebruiken”, aldus de tweedehandssite.

Niet alleen Vinted: De Europese richtlijn geldt overigens voor alle digitale platformen. Denk bijvoorbeeld aan Airbnb en eBay. Concreet moeten ze elk jaar de gegevens en inkomsten van de gebruikers die veel geld verdienen via hun platform delen met de belastingdienst.

Belastingen betalen

Duiding: De aangifte van je gegevens betekent niet automatisch dat je belastingen zal moeten betalen op je inkomsten.

  • Zolang er sprake is van sporadische verkopen ben je de fiscus niets verschuldigd.
  • De kaarten liggen anders wanneer je regelmatig inkomsten genereert via het platform. In dat geval beschouwt de fiscus de verdiensten als “occasionele inkomsten”. Dan moet je een belasting betalen van 33 procent.
  • De inkomsten kunnen ook beschouwd worden als beroepsinkomsten. Dat is enkel het geval wanneer je grote sommen verdient via digitale platforms.

(fjc)

Meer
Lees meer...