Coronavirus: UGent laat studenten les volgen in Flanders Expo en Ghelamco Arena

Studenten van de UGent zullen volgend academiejaar deels les volgen in de Ghelamco Arena en in Flanders Expo. Daarover zijn de onderhandelingen tussen de betrokken partijen inmiddels afgerond. Door de coronacrisis mogen de studenten niet te dicht bij elkaar zitten, waardoor de universiteit met creatieve oplossingen op de proppen moest komen.

Het leven aan de Universiteit Gent zal er tijdens het volgende academiejaar helemaal anders uitzien. Zo zullen studenten niet langer volgen op de campus, maar ook op opmerkelijke locaties zoals in de Ghelamco Arena. In het Gentse voetbalstadion zullen zogenaamde ‘study-oo’s’ ingericht worden. Dat zijn vaste studieplaatsen waar studenten samen kunnen studeren, opdrachten kunnen uitvoeren en online les kunnen volgen. Dat melden de Mediahuis-kranten. In totaal worden er zo’n 60 ‘study-oo’s’ ingericht, telkens voor 20 tot 50 studenten. Het zal voornamelijk gaan om studenten uit het eerste jaar en uit opleidingen met weinig practica.

Ook in Flanders Expo worden extra studieplekken en twee grote leslokalen voor 400 studenten ingericht. Daarnaast zullen studenten gebruik kunnen maken van het Urbiscomplex op de Zuid en het UGent-complex Rommelaere aan de Bijloke. In totaal zouden zo’n 7.000 studenten van de extra ruimte gebruik kunnen maken.

“De nieuwe studenten zullen 3 tot 4 halve dagen in een ‘study-oo’ terechtkunnen”, zegt rector Rik Van de Walle. “Gecombineerd met de lessen op campus, zullen ze zo regelmatig met elkaar en de lesgevers in interactie gaan. Ze kunnen in de study-oo’s online en on campus onderwijs combineren. Zo bevorderen we het onderlinge sociaal contact en de interactie met elkaar.”

(Aantal besmettingen daalt overal, behalve in Brussel.)

Koten en studentenrestaurants

De studentenkoten van de universiteit gaan open, maar onder strikte voorwaarden. Zo worden sommige koten gereserveerd voor studenten die in quarantaine moeten. De studentenrestaurants, waaronder De Brug,i daarentegen blijven bijna allemaal gesloten. Ze zullen wel een take-away-dienst voorzien “om zo veel mogelijk studenten te bedienen”.

De studentenrestaurants blijven dan weer grotendeels gesloten. Ze zullen wel take-away maaltijden verzorgen “om zo veel mogelijk studenten te bedienen”. Maar ter plekke een spaghetti verorberen is niet mogelijk, ook niet in het populaire studentenrestaurant De Brug.

(Nationale Veiligheidsraad: bubbel van 5 blijft, scholen openen, soepelere regels voor evenementen en winkels.)

Meer
Lees meer...