Left Right
scrollTop top

‘Fortnite’ verwijderd van App Store en Play Store na ruzie over betalingen


Fortnite
© Epic Games

De populaire game Fortnite valt niet meer te downloaden via de App Store van Apple en de Google Play Store van Android. Reden daarvoor is dat de maker Epic Games een nieuwe betaaloptie had ingevoerd waardoor aankopen in de applicatie niet meer via Google of Apple gingen en die dus ook geen commissie meer krijgen.

Fortnite voert al enige tijd een verbeten strijd tegen techgiganten Apple en Google. Gamemaker Epic Games vindt de commissie die zij afhouden voor in-app aankopen niet in verhouding met het werk dat beide partijen erin steken. Van al het geld dat gebruikers besteden in de app houden Apple en Google namelijk zo’n 30 procent voor zichzelf. Bij zo’n lucratieve game als Fortnite gaat dat uiteraard om een gigantisch bedrag.

Bij Android ontweek Fortnite die commissie lange tijd door de applicatie alleen via hun website aan te bieden en niet via de Play Store. Op die manier probeerde het Google zo ver te krijgen om een deal te sluiten voor een lagere commissie. Zo’n deal kwam er uiteindelijk niet. Android maakte het daarentegen steeds moeilijker om third-party apps te downloaden. Daarom moest Fortnite enkele maanden geleden uiteindelijk toch toegeven en stond het zo voor het eerst op de Play Store.

Nieuw betalingssysteem

Epic Games beloofde toen wel al dat de ‘oorlog’ nog niet voorbij was. De volgende zet van Fortnite kwam er vorige week toen de game een nieuw betalingssysteem invoerde. Gebruikers die rechtstreeks via het platform van Epic Games aankopen deden, kregen korting op hun V-bucks, de munteenheid in Fortnite.

Apple reageerde als eerste op die zet door Fortnite donderdag uit zijn App Store te smijten. Zo’n betalingssysteem dat niet via hen loopt, is namelijk een overtreding van de regels voor app ontwikkelaars. Zo laat Apple in een verklaring weten. Epic Games reageerde op zijn beurt door een proces aan te spannen tegen Apple dat volgens hen zijn marktpositie misbruikt. Om nog wat olie op het vuur te gooien, maakten ze ook een spot als parodie op de iconische 1984-reclamespot van Apple. Daarin wordt het bedrijf afgeschilderd als de alles controlerende gigant.

Ook de reactie van Google bleef niet uit. Zij gooiden Fortnite vandaag uit zijnPlay Store om dezelfde redenen als degene die Apple al aanhaalde. Bij hen zijn developers namelijk ook verplicht om het in-app betalingssysteem van Google Play zelf te gebruiken. De kans lijkt groot dat ook zij een proces aan het been zullen hebben van Epic Games.

Toch nog downloaden?

Overigens kan je op Android wel gewoon nog altijd Fortnite downloaden. Daarvoor moet je naar de website gaan van Epic Games. Je krijgt dan wel regelmatig beveiligingswaarschuwingen op je toestel. Op iOS is het onmogelijk op dit moment om Fortnite te downloaden als je de app nog niet hebt staan.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…