Nooit eerder geziene foto’s van Nirvana gelost: eerste concerten in de UK

Nirvana veroverde op het einde van de jaren 1980 de hele wereld. De Amerikaanse grungeband had ook verschillende keren in het Verenigd Koninkrijk opgetreden. En van de allereerste Britse concerten van Nirvana zijn nu nooit eerder geziene beelden opgedoken.

Waar een lockdown allemaal niet goed voor is. Fotograaf Richard Davis heeft tijdens het opruimen negatieven teruggevonden van foto’s waarvan ie dacht dat hij ze jaren geleden al had verloren. Het gaat om nooit eerder geziene beelden van Nirvana op het einde van de jaren 1980.

Tussen oude schoolfoto’s

“Ik was er jarenlang van overtuigd dat ik de negatieven was kwijtgespeeld”, vertelde fotograaf Richard Davis aan Manchester Evening News. “Maar zo’n twee maanden geleden was ik wat gerief van de kinderen aan het opruimen en vond ik ze tussen oude schoolfoto’s.”

Tweede concert in de UK

Davis nam de foto’s tijdens het concert van Nirvana op Manchester Polytechnic Students Union, op 24 oktober 1989. Het was het tweede optreden ooit van de Amerikaanse grungeband in het Verenigd Koninkrijk. Hij deelde de beelden in de krant, en op sociale media.

Taken from today's Manchester Evening News, 4 of my Photos from Nirvana's second ever gig in the UK which took place on 24th October 1989.

Geplaatst door Richard Davis Photography op Dinsdag 29 december 2020

Unplugged-trui

Nirvana mag dan wel gestopt zijn met muziek maken toen frontman Kurt Cobain in 1994 stierf, de band blijft gigantisch populair. Zo heeft iemand eind vorig jaar nog 334.000 dollar (een dikke 300.000 euro) op tafel gelegd voor een trui van Kurt Cobain.

Dat was natuurlijk niet zomaar ‘een trui’. Nope, het gaat om ‘de trui’ die Kurt Cobain droeg tijdens het legendarische Unplugged-optreden van Nirvana. In die ‘Unplugged-trui‘ vol vlekken zaten ook verschillende gaten, die Cobain met z’n sigaretten heeft gemaakt.

Meer
Lees meer...