Kurt Cobains ‘Unplugged’-trui geveild voor 334.000 dollar

De groene trui, die Kurt Cobain droeg tijdens de MTV Unplugged-sessie in 1993, is voor de tweede keer geveild. Het kledingstuk – met gaten en vlekken door sigaretten – draagt nu een record. Het is de duurste trui die ooit geveild werd. Hij ging onder de hamer voor 334.000 dollar, een dikke 300.000 euro.

Kurt Cobain mag dan wel in 1994 overleden zijn, de zanger van Nirvana is nog steeds wereldberoemd. Leg dat gegeven naast het feit dat memorabilia uit de rockwereld heel wat verzamelaars en investeerders aantrekken en je komt gegarandeerd uit op een gigantische som geld.

Verwacht bedrag soepel overschreden

Dat was ook bij de veiling van Cobains iconische olijfgroene trui het geval. Die ging voor de tweede keer onder de hamer en verbaasde vriend en vijand, op net dezelfde manier als in 2015. De trui, waarvan één van de knopen ontbreekt, ging de deur uit voor 334.000 dollar, een dikke 300.000 euro.

Het bieden kon beginnen vanaf 200.000 dollar, maar dat bedrag was al overschreden nog voor de veiling effectief begonnen was. Experts verwachtten dat de trui – die Cobain tijdens de legendarische MTV Unplugged-sessie droeg – 300.000 dollar (een slordige 270.000 euro) zou opleveren.

Handgeschreven brief

Dat bedrag werd dus met maar liefst 34.000 dollar overschreden. En net dat bedrag maakt de trui de duurste die ooit geveild werd. Het kledingstuk is nog niet gewassen sinds de dood van Kurt Cobain in 1994, heeft een knoop te kort en zit onder de vlekken en gaten door sigaretten.

Bovendien kwam ie ook met een handgeschreven brief. Die is van de hand van Jackie Farry, een naam die je waarschijnlijk weinig zal zeggen. Zij was een goede vriendin van Courtney Love, de vrouw van Cobain. Ze was ook de nanny van dochterlief Frances Bean Cobain. In de brief wordt de authenticiteit van de trui beschreven. Farry kreeg die van Love toen Cobain stierf.

Fender Mustang-gitaar

Gek genoeg was de trui niet het duurste stuk van Kurt Cobain die tijdens Julien’s Icons & Idols: Rock ‘N’ Roll-veiling onder de hamer ging. Afgelopen weekend werd ook de legendarische blauw-grijze Fender Mustang-gitaar van de Nirvana-frontman geveild.

De gitaar werd speciaal voor en op maat van Kurt Cobain gemaakt. Hij was namelijk linkshandig en had dus een andere gitaar nodig dan de meeste mensen. Cobain gebruikte de gitaar op de promotietour van ‘In Utero’, Nirvana’s derde en laatste studioalbum. De gitaar ging de deur uit voor 340.000 euro (bijna 307.000 euro). Het was dan ook een uniek stuk, die jarenlang in de Rock-n-Roll Hall of Fame tentoongesteld werd.

Tijdens de veiling gingen ook onder andere de gouden Mercedes-Benz van Elvis Presley en een door Jimi Hendrix gesigneerd ‘Are You Experienced?’-album de deur uit.

Meer
Lees meer...