Franse kok woedend op Michelin-inspecteurs: “Ze zeggen dat we cheddar hebben gebruikt!”

Marc Veyrat
GettyImages

De Franse kok Marc Veyrat is boos. Zijn restaurant La Maison Des Bois verloor in de meest recente editie van de Michelingids één van haar drie sterren. Hij verwijt Michelin dat de inspecteurs volkomen incompetent zijn en zelf helemaal niet kunnen koken.

De Michelingids is wereldberoemd. Honderden restaurants worden beoordeeld, en de beste krijgen sterren. La Maison Des Bois, het restaurant van Marc Veyrat, kreeg er dit jaar twee. Klinkt niet slecht, maar daar gaat Veyrat niet mee akkoord. Zijn restaurant kreeg vorig jaar van Michelin namelijk drie sterren.

Regio beledigd

Veyrat schreef een brief, waarin hij de Michelin-inspecteurs incompetent noemt. “Ze zeiden dat er cheddar zat in onze soufflé van reblochon, beaufort en tomme! Ze hebben onze regio beledigd; mijn werknemers waren woedend.” Hij eiste van Michelin ook bewijs dat de inspecteurs in het restaurant geweest waren, want dat betwijfelt hij.

Champions League verliezen

Een Michelinster verliezen, is het verschrikkelijkste dat een chef-kok kan meemaken. Gordon Ramsay omschreef het ooit in een interview als “een vriendin verliezen of de Champions League”.

Ook Marc Veyrat is het niet goed bevallen. Hij schreef in de brief: “Ik ben al zes maanden depressief. Hoe durven jullie zo te spelen met de gezondheid van jullie chef-koks?”. Hij eist dat zijn restaurant volledig uit de Michelingids verdwijnt.

Sterren voor de lezers

Michelin reageert verbluft op het voorval, want La Maison Des Bois werd verschillende keren bezocht sinds het opnieuw openging. De internationale directeur van de gids, Gwendal Poullennec, legde ook uit waarom het restaurant niet uit Michelin verdwijnt. “De sterren zijn voor de lezers en foodies om hen de kans te geven een ervaring te ontdekken. Ze zijn helemaal niet het bezit van de chefs.”

Gesponsorde artikelen