#FreeBritney: Wat is er aan de hand met Britney Spears?

Britney Spears is de laatste dagen opnieuw onder de aandacht. Met de hashtag #FreeBritney roepen fans op tot de vrijlating van Britney. De zangers staat namelijk nog steeds onder toezicht na haar bekende breakdown in 2007.

De kans is groot dat je de afgelopen dagen de hashtag #FreeBritney zien passeren. Maar de kans bestaat dat je niet weet waar dit over gaat en waarvan Britney Spears bevrijd moet worden. Dit is waarom.

Britneys breakdown

Wanneer je denkt aan Britney Spears denk je in de eerste plaats aan haar monsterhits zoals Oops I Did It Again, Crazy en Hit Me Baby One More Time. Maar in de tweede plaats denk je waarschijnlijk aan de welbekende breakdown.

In 2007 werd het Britney allemaal te veel. De schoor haar hoofd kaal en ging paparazzi te lijf met een paraplu. De beelden gingen de wereld rond en Britney ging daarna ook in opname.

Conservatorschap

Daar werd toen beslist om Britney onder conservatorschap te plaatsen. Dat houdt in dat er geoordeeld werd dat de zangeres niet in staat was om zelf beslissingen te maken over haar leven en dat er daarom een conservator moest worden aangesteld om dat allemaal voor haar te regelen. In Britneys geval haar vader en een rechter. Daardoor had Britney zelf dus geen controle meer over haar leven én haar verzamelde fortuin van enkele tientallen miljoen.

De beslissing werd genomen in 2008, maar nu, twaalf jaar later, werd beslist dat dit conservatorschap verlengd moet worden. Ondertussen is Britney 38 jaar oud en volgens haar fans is ze ondertussen weer gezond genoeg om zelf haar leven in handen te nemen. Daarom willen de Britney nu “bevrijden” en tweeten ze daarom met de hashtag #FreeBritney.

Onder die hashtag vragen ze de “vrijlating” van Britney, maar roepen ze ook op om Kanye West onder conservatorschap te plaatsen. Hij kondigde onlangs aan dat hij een gooi zal doen naar het presidentschap van de Verenigde Staten. Volgens velen is dat een signaal dat de rapper hulp nodig heeft.

Petitie

Fans van Britney zetten ook al een petitie op met de vraag om Britney toegang te geven tot een eigen advocaat om ervoor te zorgen dat Britney haar leven opnieuw in eigen handen krijgt. De petitie verzamelde al meer dan 60.000 handtekeningen. “Sinds 2008 staat Britney Spears onder conservatorschap, waardoor haar conservator (Jamie Spears) de volledige controle heeft over haar leven, lichaam en financiën”, zo staat er te lezen op de pagina.

“Normaal wordt conservatorschap enkel gebruikt bij mensen die ernstig mentaal ziek zijn, of mensen die in een coma liggen. Nadat ze op vier wereldtournees is geweest, met gevaarlijke stunts, kunnen we stellen dat ze gezond genoeg is om zichzelf te kleden en voeden. Door dit conservatorschap kan Britney niet vechten voor haar vrijheid omdat ze geen eigen advocaat mag inhuren. We hebben deze petitie nodig zodat Britney zelf een advocaat kan inhuren en een normaal leven kan leven als een vrouw van 38 met twee kinderen.”

Meer
Lees meer...