‘Friends’-cocreator Marta Kauffman: “Spijt van transgendermoppen”

Marta Kauffman, die samen met David Crane, verantwoordelijk is voor Friends heeft in een nieuw interview gezegd dat ze spijt heeft van de manier waarop transgenders getoond werden in de sitcom. Specifiek gaat het over de ouder van Chandler die een transvrouw was. Daarbij werd ze aangesproken met mannelijke voornaamwoorden.

Het is al enkele jaren duidelijk dat Friends niet meer door de beugel zou kunnen als het nu gemaakt zou worden. In de reeks wordt er namelijk gelachen met de LGBTQ+-gemeenschap en is er amper een gekleurd personage te zien. Maar ook de manier waarop een transvrouw in beeld gebracht werd, zou nu niet meer gepast zijn. Dat beseft ook Marta Kauffman, een van de makers van de sitcom.

Transvrouw

In een interview met The Conversation van BBC World vertelde Kauffman over het transgender personage in Friends. Het gaat om Helena Handbasket, de ouder van Chandler, die als vrouw door het leven gaat.

“We bleven verwijzen naar Helena als ‘Chandlers vader’, hoewel ze transgender was”, vertelt Kauffman. “Op dat moment begreep ik pronouns nog niet, waardoor we dus niet met zij/haar naar het personage verwezen. Dat was een grote fout.”

Actrice zou rol niet meer accepteren

Het is niet de eerste keer dat het personage uit Friends voor commotie zorgt. In 2018 liet Kathleen Turner, de actrice die Helena speelde in de reeks, al weten dat ze de rol nu niet meer zou accepteren. “Ik dacht toen: ‘Oké, een vrouw die een man speelt die een vrouw speelt. Dat heb ik nog nooit gedaan’. Daarom stemde ik in.”

Maar wanneer ze er nu op terugkijkt, beseft ze dat de rol eigenlijk niet gespeeld moest worden door een vrouw. “Ik zou de rol nu niet meer accepteren, omdat er transvrouwen zijn die het personage beter zouden belichamen.”

Meer
Lees meer...