‘Game of Thrones’ bereidt zich in aflevering 4 voor op de ultieme apotheose

SPOILERS! ‘Game of Thrones’ loopt op z’n laatste benen. Nadat Arya in aflevering drie korte metten maakte met de Night King is er voor ‘Team North’ nog maar één grote vijand: de huidige koningin, Cersei. Daenerys vindt dat ze recht heeft op de troon, Jon Snow heeft recht op de troon, maar wil het niet en Cersei is van mening dat de troon haar toebehoort. En het mag duidelijk zijn: niemand gaat zomaar een stap opzij zetten.

Na de ‘Battle of Winterfell‘ vorige week, moest Game of Thrones opnieuw de stukjes bij elkaar rapen en ons in de vierde aflevering voorbereiden op wat nog op komst is voor Daenerys en co. Want met de Night King dood, zijn alle problemen nog niet van de baan. In tegendeel. Daenerys heeft een verzwakt leger, een nieuwe concurrent voor de troon en wel heel vervelende relatieproblemen. En de kans dat ze een relatietherapeut gaan vinden in Westeros is behoorlijk klein. Aflevering vier vormde een adempauze na de zenuwslopende ‘Battle of Winterfell’, maar deed je op het einde dan toch weer naar lucht happen.

The aftermath

We zouden het door de heldhaftige daad van Arya bijna vergeten, maar in de vorige aflevering zijn er wel degelijk heel wat personages gesneuveld. En daar werd in het begin van de aflevering uitgebreid afscheid van genomen. Op tientallen brandstapels lagen zij die de Battle of Winterfell niet zullen kunnen navertellen (al zullen veel kijkers dat door de donkere beelden ook niet helemaal kunnen).

Daenerys gaf haar laatste zoen aan haar “vriend voor het leven” Jorah Mormont, Sansa Stark gaf Theon een Stark-pin voor zijn vele heldhaftige daden voor de familie en Jon Snow (of ja Aegon Targaryen) neemt het woord om de gesneuvelden een laatste keer z’n eer te betuigen. “We zijn hier om afscheid te nemen van onze broers en zussen, van onze vaders en moeders, van onze vrienden, onze mannen en vrouwen die hun verschillen aan de kant hebben geschoven om samen te vechten en samen te sterven, zodat anderen konden leven.” Vervolgens worden de tientallen brandstapels aangestoken en gaan de dappere strijders (ja, we kijken naar Lyanna Mormont) in vlammen op.

Game of Thrones

Lord Gendry

Na deze begrafenisceremonie verandert de aflevering compleet van sfeer en krijgen we een vrolijk overwinningsdiner te zien. Daarbij is Gendry op zoek naar zijn nieuwe vlam Arya. The Hound moet er niet van weten en stuurt hem wandelen. Dat wandelen van Gendry wordt bruusk gestopt door Daenerys, die hem prompt de titel van Lord of Storm’s End toeschuift.

Een meesterzet, zo stelt Tyrion, want zo wordt er natuurlijk al één kanshebber op de Iron Throne buitenspel gezet. Maar die andere kanshebbers op de troon, die zullen toch iets moeilijker af te wimpelen zijn.

Game of Thrones

Never have I ever

Ondertussen loopt een spelletje Never have I ever met Jaime, Tyrion en Ser Brienne of Tarth uit de hand, waarbij Brienne tot groot ongenoegen van Tormund in bed beland met Jaime Lannister. Al loopt die kersverse relatie al snel op een sisser af, wanneer Jaime er toch voor kiest om naar King’s Landing te gaan en zijn zus Cersei te verdedigen.

Een ander kersvers koppel dat tegen een muur aanbotst, zijn Arya en Gendry. Gendry, die sinds kort luistert naar de naam Lord of Storm’s End, vraagt Arya na hun onenightstand al meteen ten huwelijk en vraagt haar om zijn Lady te worden. Woorden die hij beter niet had uitgesproken, want Arya Stark is, zoals we wel weten “not a lady“.

Game of Thrones

“Don’t tell anyone”

Maar Game of Thrones zou Game of Thrones niet zijn als er geen donkere twist kwam. Sinds Jon weet dat Daenerys eigenlijk z’n tante is, is de passie tussen de twee toch een pak afgenomen. En dat is ook Daenerys niet ontgaan. Ze merkt dat Jon een bedreiging kan zijn voor de Iron Throne, want als ze niet trouwen en de troon delen, heeft Jon er eigenlijk meer recht op.

Nu heeft Jon, bescheiden als hij is, natuurlijk al laten weten dat hij de troon helemaal niet wil. Maar hij wilde ook geen King in the North worden en we weten allemaal hoe dat geëindigd is. Daarom vraagt Daenerys hem om te zwijgen over z’n ware nationaliteit. Maar Jon is een familieman, dus vertelt hij uiteindelijk toch de waarheid aan z’n twee zussen, Arya en Sansa. De meisjes beloven om niets door te vertellen, maar Sansa “spreekt haar mond voorbij” tegen Tyrion, die het nieuws op zijn beurt doorverteld aan Varys. En laat Varys nu net de Dag Allemaal van Westeros zijn. Hij omschrijft “het geheim” alvast als “informatie” en ziet er de manier in om Jon op de troon te helpen.

Daenerys vs Cersei round 1

Hoewel Sansa het afraadt, vertrekken de troepen toch al naar King’s Landing. Een deel gaat per boot, een ander te paard en Daenerys gaat met per draak. Maar dan plots wordt ze verrast door een schot, recht door het hart van haar draak Rhaegal. Schutter van dienst is Euron Greyjoy, de nieuwe loverboy van Cersei die nog steeds beschikt over killerships en die ook inzet op de schepen van Tyrion, Grey Worm en co. Het hele gebeuren gaat zodanig snel dat we zelf het gevoel kregen dat we onder schot kwamen te staan. Plots uit het niets gepakt en verslagen.

De overlevenden van de schepen spoelen aan op het strand, maar er is één persoon missing: Missandei. Die wordt nu namelijk gebruikt als lokaas. Verder zet Cersei ook nog eens de poorten van haar kasteel open voor iedereen. Een sluwe zet van de immer sluwe Cersei, die Daenerys zo verplicht om duizenden onschuldige mensen, waaronder “haar” Missandei te vermoorden. Iets waar Daenerys aanvankelijk niet voor terugdeinst, maar Varys wijst haar met de duidelijke woorden “This is a mistake” op haar fout en overtuigt haar toch om eerst te proberen om tot een akkoord te komen met Cersei.

Game of Thrones

“Dracarys”

Maar Cersei had dat natuurlijk al lang geanticipeerd en staat Daenerys en co op te wachten boven haar poort, met Missandei op het randje van de afgrond. Tyrion, the hand of Queen Daenerys begint de onderhandelingen met Qyburn, the hand of Queen Cersei, maar die lopen al snel stroef want beide partijen willen simpelweg de troon cadeau krijgen.

Game of Thrones

In een laatste poging spreekt Tyrion zijn zus persoonlijk aan. Maar ook daar botst hij op een muur. Cersei stapt naar Missandei en fluistert in haar oor dat ze haar laatste woorden mag uitspreken. Missandei kiest voor “Dracarys” als haar laatste woorden, waarna ze meedogenloos wordt onthoofd door The Mountain, voor de ogen van Daenerys en haar geliefde Grey Worm. Die laatste woorden zorgden er niet voor dat Drogon plots vuur kwam spuwen, maar waren wel betekenisvol. Met die woorden maakt ze duidelijk aan Daenerys dat ze geen genade moet tonen. “Verbrand ze!”

Game of Thrones

Battle of the Bitches

De fundamenten zijn dus gelegd voor wat nu al de “Battle of the Bitches” wordt genoemd en een hevige strijd belooft te worden tussen twee vrouwen die er allebei van overtuigd zijn dat de troon aan hen toebehoord. Cersei heeft met een goedgeplaatste leugen “Ons kind wordt ooit de koning” Eurons onvoorwaardelijke steun gewonnen. Hij zal nu bereid zijn om tot het uiterste te gaan zijn Queen en “zijn” kind.

Game of Thrones

Daenerys aan de andere kant flirt duidelijk met de titel van Mad Queen. Cersei heeft haar helemaal tot het uiterste gedreven, waardoor ze mogelijk echt de Mad Queen wordt. Haar baby (de draak Rhaegal) en een van haar trouwste bondgenoten zijn voor haar ogen vermoord, dus vecht ze niet enkel voor de troon, maar ook voor hen.

Maar ook binnen haar eigen kamp zit het Daenerys niet mee. Sansa vertrouwt de mother of dragons nog steeds voor geen haar en ook Night Kingslayer Arya stelt het gedrag van Daenerys duidelijk in vraag. En zij moet volgens de voorspelling nog steeds iemand met groene ogen vermoorden. Maar de grootste dreiging komt nu uit de richting van Tyrion en Varys, die zich lijken te keren tegen Daenerys en in Jon een betere koning zien. Maar zolang Daenerys leeft, zien wij Jon niet in staat om de troon op te eisen. Dan blijft er dus maar één optie over.

Game of Thrones

Met nog twee afleveringen te gaan, zijn de kaarten opnieuw volledig door elkaar geschud. Het belooft dus weer een indrukwekkende voorlaatste aflevering te worden, zoals we ondertussen al gewoon zijn van Game of Thrones. Bekijk hier alvast de trailer voor de vijfde aflevering.

Meer
Lees meer...