Europese energieprijzen zouden jarenlang hoog kunnen blijven: “Volgende winter zal waarschijnlijk moeilijker zijn”

Handelaren verwachten dat de Europese gasprijzen nog jarenlang hoger zullen blijven door de oorlog in Oekraïne. Het feit dat de Russische dictator Vladimir Poetin vorige week toestemming gaf om de gasstroom via Nord Stream 1 te hervatten, zou weinig soelaas bieden.

Gasprijzen in Europa verdubbelden in juni nadat de Nord Stream 1 pijplijn tijdelijk gesloten werd voor onderhoud. Hoewel veel Europeanen toen bang waren dat de toevoer permanent zou worden afgesloten, opende Poetin vorige week terug de gaskraan. 

Toch blijven prijzen hoog: analisten zijn bang dat Poetin altijd zal blijven dreigen om de gastoevoer stop te zetten, tenminste zolang de invasie van Oekraïne blijft duren en het Westen sancties oplegt. Bovendien wordt nu nog niet alle capaciteit van de pijpleiding gebruikt, omdat een cruciale turbine die vastzat in Canada momenteel nog altijd niet in Rusland is aangekomen en geïnstalleerd.

De afhankelijkheid van Russisch gas is iets waar Poetin maar al te graag misbruik van maakt: de Russische dictator waarschuwt Europa nu al dat de capaciteit van Nord Stream 1 die benut wordt, vanaf volgende week tot slechts 20 procent zou kunnen dalen. Dan zou immers een andere turbine worden uitgestuurd voor onderhoud. 

Jarenlange crisis

Er wordt nu al verwacht dat de Europese gasvoorraad de komende winter niet zal volstaan. Moest Poetin de gaskraan volledig dichtdraaien, zou die situatie wel eens kunnen verergeren. Door de hoge energieprijzen, die de torenhoge inflatie in de hand werken, gecombineerd met de recente renteverhoging van de Europese Centrale Bank (ECB), zou zelfs een recessie dreigen op het Europese continent.

Vincent Demoury, secretaris-generaal van de International Group of Liquefied Natural Gas Importers (GIIGNL), waarschuwde dat de crisis bovendien nog jarenlang zou kunnen aanhouden. Europa zou dringend andere exporteurs moeten vinden en daar bovendien langetermijncontracten mee moeten afsluiten, in plaats van te handelen op de (dure) spotmarkt.

“We kunnen misschien doorheen de komende winter geraken zonder al te veel schade – als we geluk hebben – maar de volgende winter zal waarschijnlijk moeilijker zijn en de winter daarna zelfs nog moeilijker”, vertelde Demoury eerder deze maand, volgens berichtgeving van Financial Times. 

Vraag naar gas kan dalen… door recessie

De Europese Unie wil zich alvast op de komende winter voorbereiden door de consumptie met 15 procent te verminderen. Dat is bij sommige landen alvast in het verkeerde keelgat geschoten: landen als Spanje, Portugal en Griekenland zijn geen fan van het plan, terwijl landen als Duitsland, dat grotendeels afhankelijk is van Russisch gas, voorstander zijn. 

Andere analisten zien de vraag dan weer wel dalen, hoewel ook dat niet per se positief is. Jonathan Stern, onderzoeker bij het Oxford Institute for Energy Studies, zegt aan Financial Times dat een potentiële recessie een grote impact zou kunnen hebben op de vraag naar gas. Daarbij wijst hij naar de “dramatische” daling tijdens de financiële crisis van 2008.

(ns)

Meer
Lees meer...