Left Right
scrollTop top

Gewaagd plan om via oceaanstofzuiger plastiek uit de zee te halen begint volgend jaar in Japan


Gewaagd plan om via oceaanstofzuiger plastiek uit de zee te halen begint volgend jaar in Japan

Japan krijgt volgend jaar de primeur voor een gigantisch systeem dat onze zeeën moet zuiveren. De Nederlandse student Boyan Slat van TU Delft begint met twee miljoen dollar en één briljant idee. Zijn toestel moet het einde betekenen van de zogenaamde plastic soep, een drijvende vuilnisbelt in het noorden van de Stille Oceaan. Zijn plan is fantastisch: de helft van alle plastic uit de oceanen. 

Het begon allemaal met een duiktocht in Griekenland toen Boyan Slat zestien jaar was. Hij zag meer plastic tasjes dan vissen en besloot dat daar iets aan gedaan moest worden, en wel door hemzelf.

We zijn nu vier jaar verder en het is hem gelukt. Het eerste schoonmaaksysteem gaat live in 2016 voor de kust van het Japanse eiland Tsushima om plastic te vangen. Als alles volgens plan verloopt, dan is de oceaan binnen tien jaar tijd voor de helft plasticvrij.

Iedere dag belandt er zo´n 13.000 ton aan plastic in de oceanen. Hoeveel er in totaal precies in de oceanen drijft is onbekend. Een feit is wel dat het plastic het leven in zee vergiftigt, en dus uiteindelijk ook ons voedsel.

Stil staan en wachten

De TUDelft-student Boyan Slat bedacht slim gebruik te maken van de stromingen die oceanen hebben. Het leek hem makkelijker om de oceaan op te kuisen door stil te staan en te wachten tot het plastic naar je toekomt, in plaats van achter het plastic aan te gaan met schepen en netten. Anders zou het zeker 70.000 jaar duren voor al het plastic uit het water is gevist.

Via crowdfunding wist Slat 2 miljoen euro te verzamelen voor zijn geniale idee. Dat was genoeg om een enorm oceaanzuiger te ontwikkelen met twee armen van maar liefst 100 kilometer lang die op het water drijven. In een soort v-vorm wordt de megastellage in een oceaan gelegd, waarna door de stroming het grootste deel van het plastic aan de armen zal blijven hangen. De plastic troep zal vanzelf naar het midden van de v-vorm stromen, waar het uit de oceaan gezogen wordt.

Twitter Boyan Slat

Japan mag als eerste

Het Japanse eiland Tsushima is de eerste gelukkige die het mag uitproberen. In de lente van 2016 komt daar een plasticruimer voor de kust te liggen. Waarom precies daar? “Er is erg veel plastic dat daar drijft. Voor de kust van de Noordzee zou je misschien drie plastic flesjes vangen. Op Tsushima spoelt evenveel plastic aan in kubieke meters als het aantal inwoners dat daar woont, namelijk zo´n 30.000”, laat Slat weten in de Nederlandse talkshow RTL Late Night.

De armen van het apparaat voor Japan zijn wel nog maar 2 kilometer lang in plaats van 100 kilometer, want het gaat hier nog om een testfase. “Toch is dit apparaat al twee keer langer dan het grootste ding dat ooit op zee is neergelegd”, aldus Slat in de talkshow.

Binnen tien jaar resultaat

En dit is pas het begin. De bedoeling is dat tegen 2020 in alle oceanen een plasticruimer ligt. Zo zal in tien jaar tijd de helft van de plastic soep in de oceanen opgekuist zijn.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…