Giannis Antetokounmpo over autobiografische Disney+-film ‘Rise’: “Moet altijd wenen als ik ernaar kijk”

Op Disney+ kan je sinds vorige week kijken naar Rise, een film over het wonderlijke levensverhaal van NBA-ster Giannis Antetokounmpo en zijn familie. De Griek heeft in een video nu voor het eerst ook zelf gereageerd op de film.

Dat het levensverhaal van de familie Antetokounmpo ooit verfilmd zou worden, is geen verrassing. Moeder Veronica, een vroegere hoogspringster, en vader Charles, een voormalige voetballer, verlieten in 1991 Nigeria voor de Griekse hoofdstad Athene in de hoop er een beter leven te vinden. Hun oudste zoon Francis bleef achter bij zijn grootouders. In Griekenland kreeg het koppel nog vier kinderen: Thanasis (1992), Giannis (1994), Kostas (1997) en Alexandros (2001). 

Disney

De Antetokounmpo’s kenden een moeilijk leven. Hun regularisatie tot Grieks staatsburger kwam niet in orde. Werk vinden was dan ook moeilijk, waardoor er vaak weinig geld was. Toch bleef het gezin optimistisch hopen op beterschap. Die kwam er in 2013 toen Giannis gedraft werd in de NBA door de Milwaukee Bucks en heel de familie naar de Verenigde Staten kon verhuizen. Ondertussen is The Greek Freak tweevoudig MVP (de beste speler van het seizoen), kampioen in de NBA en tekende hij recent een nieuw lucratief vijfjarig contract.

Ondanks al dat succes is de NBA-vedette altijd de bescheidenheid zelve gebleven. Dat blijkt ook uit zijn reactie na de release van Rise. “Als ik zie welke films Disney in het verleden allemaal gemaakt heeft, had ik nooit durven denken dat een film over ons leven daartussen zou komen te staan. Maar dit is echt, dit is echt gebeurd”, klinkt het trots.

“Onze ouders zijn de echte helden”

“Toen ik Rise voor het eerst zag, kreeg ik kippenvel en begon ik te wenen. Daarna keek ik naar mijn moeder, die ook aan het wenen was. Ik denk niet dat ik, of iemand anders uit ons gezin, de film ooit zal kunnen kijken zonder te moeten wenen”, gaat Giannis verder.

“De echte helden van het hele verhaal zijn mijn ouders. Ik wilde aan de wereld tonen hoe vastberaden zij waren. Zonder de opofferingen die zij gemaakt hebben, zouden we niet zijn wie we nu zijn en niet staan waar we nu staan. Ons verhaal met de hele wereld kunnen delen, is echt ongelofelijk”, besluit Giannis Antetokounmpo.

Luister hier naar Giannis Antetokounmpo over Rise:

Rise is te zien op Disney+. Nog geen abonnement? No worriesKlik hier en bespaar 15 procent op een jaarabonnement.

Meer
Lees meer...