‘Glee’-actrice Jane Lynch: “De serie zou in deze tijd gecanceld worden”

Het is ondertussen al zeven jaar geleden dat de laatste aflevering van de populaire musicalserie Glee te zien was. Toch krijgt de serie nog steeds heel wat kritiek van mensen die het nu pas ontdekken. De reeks zou problematic zijn, heel veel ongepaste zaken bevatten en vooral: niet tijdloos zijn. Dat vindt ook actrice Jane Lynch, die Sue speelde.

De serie Glee zou in 2022 niet meer gemaakt kunnen worden. Veel fans zijn het daar over eens en ook actrice Jane Lynch, die jaren de rol van Sue Sylvester speelde in de serie, lijkt akkoord te gaan met die mening. In een recent interview met The Guardian vertelde ze dat “ze niet meer zou wegkomen met een aantal dingen die ze toen zei”.

Glee

De reeks was van 2009 tot 2015 een groot succes op de Amerikaanse televisie en ver daarbuiten. Het volgt het verhaal van verschillende tieners op McKinley High en de Glee-club die de school heeft. Het tienerdrama combineert de typische elementen van een coming-of-age-verhaal met de nodige muziek. Alle bekendste nummers van die tijd zijn ooit wel de revue gepasseerd in de reeks.

Toch was het niet allemaal rozengeur en maneschijn, want Glee kon ook op heel wat kritiek rekenen. Die kritiek werd alleen maar erger naarmate de jaren vorderden en vandaag kan de verhaallijn op nog weinig sympathie rekenen. De reeks zat vol racistische opmerkingen, deed vaak aan stereotypering van de LGBTQ+-gemeenschap en stimuleerde grensoverschrijdend gedrag.

Jane Lynch

Dat vind ook actrice Jane Lynch. Zij was als Sue Sylvester vaak degene die de racistische uitspraken deed of mensen “te dik” noemde op verschillende manieren. Daar heeft de actrice nu spijt van. In een interview met The Guardian vertelt ze dat de reeks op dit moment niet meer op dezelfde manier zou kunnen gemaakt worden: “Ik denk niet dat ze in 2015 het woord problematic al gebruikten, maar mijn personage ging nog veel verder dan dat”, klonk het.

Om die reden vraagt ze zich af of Sue Sylvester in 2022 nog zou wegkomen met haar uitspraken als “vijand” van de reeks. “Ik denk dat ze heel snel gecanceld zou worden en ik denk zelfs dat de hele serie niet meer mogelijk zou zijn, ook al is alles nog maar tien jaar geleden begonnen. Tijden veranderen.”

Bekijk hier een video waarin een kijker enkele problematic momenten uit Glee uitlicht:

Meer
Lees meer...