Go chasing waterfalls: 23 watervallen die op je bucketlist moeten staan

Plitvice
Instagram/@photophilchamp

Watervallen zijn echte aandachtstrekkers en niet alleen omdat ze veel lawaai kunnen maken. Naast een waterval besef je weer de enorme kracht van water, en voel je respect voor de natuur. Onze planeet is gezegend met mooie, grote, adembenemende en elegante watervallen, en deze 23 verdienen alvast een plekje op je bucket list. 

1. Baatara Gorge (Libanon)

Het speciale aan deze waterval is niet de hoeveelheid water maar wel waar ze valt: in een canyon, 253 meter naar beneden, langs drie natuurlijke bruggen.

2. Cascada de Ventisquero Colgante (Chili)

Deze ‘ijswaterval’ ontstaat in een gletsjer van meer dan 50.000 jaar oud en mondt uit in een ijsblauw meer, een droom dus. Natuurlijk: hoe meer de waterval stroomt, hoe minder er van de gletsjer overschiet. Hoelang deze ‘Waterval van de Hangende Gletsjer’ nog blijft bestaan, is een raadsel. Nu te bewonderen in het Parque Nacional Queulat.

3. Kuang Si Falls (Indonesië)

Een van de bekendste én grootste watervallen van Laos met een drop van 60 meter.

4. Havasu Falls (USA)

Deze prachtige waterval vind je op de bodem van de Grand Canyon: je moet er dus iets voor over hebben om hem te kunnen zien. Het is een van de meest gefotografeerde watervallen in de Grand Canyon en het is niet moeilijk om te zien waarom: het felblauwe meer en de rode rotsen maken dit een plaatje.

5. Sutherland Falls (Nieuw-Zeeland)

Met 580 meter is dit een van de hoogste watervallen ter wereld. Vertrekkend van een pittoresk bergmeer, stort het water in drie delen naar beneden, wat je niet zo goed kan zien op grote afstand. Sutherland Falls ga je niet enkel bekijken voor de waterval maar ook voor de omgeving.

6. Pearl Shoal Waterfall (China)

Deze waterval is maar één van de zovele in Jiuzhaigo National Park, in de provincie Sichuan. Samen met azuurblauwe meren (waaronder het ‘Five Flower lake’ uit de film Hero) en het feit dat er panda’s in het wild leven, maken dit een must-go.

7. Palouse Falls (USA)

Deze waterval in Washington is (een beetje) hoger dan die van Niagara, een feit waar ze nogal trots op zijn. Palouse Falls werd beroemd doordat kajakker Tyler Bradt deze afvaarde en zo het wereldrecord ‘grootste afdaling via waterval’ vestigde.

8. Izvorul Bigar (Roemenië)

Oftewel: Bigar Falls. Een heel bijzonder soort waterval, met hele fijne, constante stroompjes die een speciaal lichteffect veroorzaken. Deze watervallen bevinden zich in het zuidwesten van het land, exact op de 45ste parallel en dus precies in het midden tussen de evenaar en de Noordpool.

9. Salto Angel (Venezuela)

Officieel is deze Angel Falls de hoogste waterval ter wereld: het water valt 979 meter naar beneden! Omgeven door een groene jungle is de waterval een lust voor het oog.

10. Iguazu Falls (BraziliëArgentinië)

Letterlijke betekenis: ‘het brede water’, Iguazu Falls is een van de wijdste en talrijkste watervallen ter wereld: tussen 270 en 300 watervallen maken een watervalgebied van 2,7 kilometer. De hoogste waterval is 82 meter, de indrukwekkendste heet ‘De keel van de duivel’ (Garganta do Diabo): een waterval van 150 meter breed en 70 meter hoog.

11. McWay Falls (USA)

Een azuurblauwe oceaan, ruwe rotsen, palmbomen en een verlaten strand: het meest paradijselijke watervalletje vind je langs Highway 1, tussen Los Angeles en Californië, in Big Sur.

12. Plitvice (Kroatië)

Plitvice is een schatkist aan watervallen en meren die in wisselende tinten blauw steeds blijven verbazen.

13. Kaieteur Falls (Guyana)

Het lijkt niet veel op foto? Deze waterval is anders wel vier keer hoger (!!) dan Niagara, door de loodrechte wand is deze wel heel spectaculair!

14. Albion Falls (Canada)

Niet bijzonder hoog, breed of volumineus, maar wel met een speciaal effectje: het water loopt van hele kleine trapjes naar beneden. De steile neergang heeft de bijnaam ‘Lover’s Leap’ gekregen, en er circuleren allerlei verhalen over zelfmoorden aan de waterval.

15. Victoria Falls (Zimbabwe en Zambia)

Victoria Falls wordt beschouwd als de grootste waterval ter wereld: een totale lengte van 1,7 kilometer terwijl het water 108 meter naar beneden dondert.

16. Langfoss (Noorwegen)

Met 612 meter toch al een waterval om u tegen te zeggen en het maakt van Langfoss een van de grotere watervallen in Noorwegen. Ook bijzonder: je kan zomaar langs de waterval rijden.

17. Ban Gioc-Detian Falls (China en Vietnam)

Bij laag water lijken dit twee watervallen, maar als het smeltwater arriveert, is het weer één grote waterval. Het is de vierde grootste waterval op een landgrens, na de Victoria Falls, Niagara Falls en Iguazu Falls.

18. Gasadalur (Faroër-eilanden)

Ruwe rotsen en een net straaltje water, omringd door oogverblindend groen: dat is nog eens een zicht!

19. Seljalandsfoss (IJsland)

Er zijn vele spectaculaire watervallen in IJsland, maar dit is de mooiste. De Dynjandi wordt ook Fjallfoss genoemd. Hij mondt uit in de Dynjandisvogur, die verderop nog verschillende kleine watervallen heeft.

20. Multnomah Falls (USA)

De waterval is niet alleen hoog, maar ook enorm fotogeniek, met dank aan het brugje én de groene omgeving.

21. Niagara Falls

Bij de bekendste, meest bezochte en meest uitgebuite ter wereld, maar net daarom kunnen ze niet ontbreken natuurlijk.

22. Manawaiopuna Falls (Hawaii, USA)

Je kan oefenen op de naam of je kan gewoon zeggen ‘die waterval van Jurassic Park’ want yep, dit is ‘m! Te bezichtigen via helikopter of voor de echte hikers: te voet.

23. Kawasan Falls (Filippijnen)

A dream come true, en je kan er nog bij zwemmen ook!

Gesponsorde artikelen