Kastaars! maakt eerste winnaar al bekend: ‘Godvergeten’ wint nieuwe Impactprijs

Eind deze maand worden voor de tweede keer de Kastaars! uitgereikt. Dat zijn de Vlaamse televisieprijzen. Vandaag maakten DPG Media, Play Media en VRT de genomineerden bekend, maar kondigden ze ook al de winnaar van de nieuwe Impactprijs aan. Het gaat om Godvergeten, een documentaire die het hele land beroerde en shockeerde.

Ook in Vlaanderen staat het voorjaar garant als awardseizoen. Eind deze maand vinden dan ook twee belangrijke awardshows plaats: de MIA’s voor muziek en de Kastaars! voor televisieprogramma’s. Bij die laatste gaat het om tien prijzen die worden uitgereikt, waarbij het publiek kan stemmen in zeven categorieën. Daarnaast is er ook een nieuwe prijs, namelijk de Impactprijs. De winnaar daarvan werd vandaag al bekendgemaakt. De andere winnaars krijgen we op 27 januari te weten.

Impactprijs

Vandaag maakten de zenders alle genomineerden bekend. Daarbij kunnen kijkers en fans in zeven verschillende categorieën stemmen: Mediapersoonlijkheid, Televisieprogramma, Fictiereeks, Nieuwkomer, Radioprogramma, Podcast en Online persoonlijkheid van 2023.

Daarnaast zijn er ook nog drie categorieën waarbij enkel de industrie inspraak kreeg. Net als vorig jaar gaat dat om de Carrièreprijs en de Doorbraakprijs. Maar vanaf dit jaar is er ook een Impactprijs. Die prijs wordt uitgereikt aan een programma of persoonlijkheid dat/die iedereen heeft omvergeblazen.

Godvergeten

De winnaar van die Impactprijs werd vandaag al bekendgemaakt. Het gaat natuurlijk om de VRT CANVAS-reeks Godvergeten die in het najaar van 2023 iedereen met verstomming sloeg. De documentaire ging dieper in op het decennialange misbruik binnen de kerk.

Daarbij zagen de kijkers verschillende getuigenissen van mensen die ooit te maken kregen met misbruik, andere mensen die dierbaren verloren als gevolg van misbruik, enzovoort. Maar daarnaast draaide het natuurlijk ook om de reactie van de kerk en het gebrek aan verantwoordelijkheid. De Impactprijs en Godvergeten zullen zonder twijfel ook aan bod komen tijdens de awardshow op zaterdag 27 januari.

De Kastaars! worden op 27 januari 2023 uitgereikt en uitgezonden op VRT 1, VTM, Play4, VRT MAX, VTM GO, GoPlay en hln.be.

Meer
Lees meer...