Golden Globes: ‘Oppenheimer’ grote winnaar bij de films

In de Verenigde Staten zijn afgelopen nacht de 81ste Golden Globe Award uitgereikt. Het was de eerste editie van de bekende awardshow na grondige hervormingen. Op het einde van de avond bleek op filmvlak Oppenheimer de grote winnaar met maar liefst vijf beeldjes.

Na 80 edities voerde de Golden Globe Awards afgelopen jaar een grondige hervorming door. Die was nodig nadat er heel wat kritiek was ontstaan op de organisatie door het gebrek aan diversiteit. Dat alles resulteerde in een hernieuwde interesse en een nieuwe televisiedeal voor de Golden Globes.

Oppenheimer klopt Barbie

Aan de box office was 2023 het het jaar van Barbenheimer, Barbie en Oppenheimer dus. Bij de Golden Globe Awards was het echter vooral die laatste die in de prijzen viel. Billie Eilish won Best Original Song voor het lied What Was I Made For?. Barbie werd ook de eerste winnaar van de nieuwe award voor Cinematic and Box Office Achievement. Deze Golden Globe wil blockbusters belonen, een idee dat de Oscars ook ooit hadden, maar al snel lieten varen. Voor Barbie was het echter vooral een troostprijs.

Bij de Golden Globe voor Beste Film in de categorie musical of comedy verloor Barbie namelijk verrassend van Poor Things van regisseur Yorgos Lanthimos. Hoofdrolspeelster Emma Stone bezorgde Poor Things een tweede award, waardoor de film zich opwerpt als een outsider voor de Oscars.

De Golden Globe voor Beste Film in de categorie drama ging zoals verwacht naar Oppenheimer, dat met Christopher Nolan ook de prijs voor Beste Regisseur won. Oppenheimer won verder ook nog de award voor Beste Originele Muziek (Ludwig Göransson), terwijl er acteurawards waren voor Cillian Murphy en Robert Downey Jr..

Anatomy of a Fall

Ook bij de Golden Globe voor Beste Scenario was Barbenheimer favoriet, maar daar ging het beeldje verrassend naar het Franse rechtbankdrama Anatomy of a Fall (of Anatomie d’une chute). Die film, ook in de gaten te houden voor de Oscars, kreeg zoals verwacht ook de award voor Best Niet-Engelstalige Film. De speeches van de oprecht verraste maker Justine Triet waren dan ook de beste van de avond.

Verder was er ook nog The Boy and the Heron van levende legende Hayao Miyazaki (Studio Ghibli) als Beste Animatiefilm, voor Spider-Man: Across the Spider-Verse. Paul Giamatti en Da’Vine Joy Randolph bezorgden The Holdovers twee acteurawards, terwijl Lily Gladstone in de prijzen viel voor haar hoofdrol in Killers of the Flower Moon. Ook zij zorgde voor een bijzonder moment door haar overwinningsspeech te beginnen in de Blackfeet-taal.

Bekijk hier een overzicht van de winnaars bij de series op de 81ste Golden Globe Awards.

Meer
Lees meer...