Gouverneur uit Peru roept op om vlees van lama’s te eten tegen coronavirus

Een Peruviaanse regionale gouverneur heeft aan zijn inwoners gezegd dat ze vlees van lama’s en alpaca’s moeten eten om het coronavirus te bestrijden. Volgens hem is het wetenschappelijk bewezen dat het vlees van beide dieren helpt tegen Covid-19.

Peru is een van de zwaarst getroffen landen door de pandemie van het coronavirus. Met meer dan 535.000 besmettingen staat het land op de zesde plaats wereldwijd en dat met amper 32 miljoen inwoners. Er stierven ook al zo’n 26.000 mensen aan de gevolgen van Covid-19.

Vooral de laatste paar weken wint de uitbraak steeds meer aan kracht in Peru. Dat noopte Elmer Caceres Llica, gouverneur van de regio Arequipa in het Zuid-Westen van het land, om met een vreemde suggestie te komen voor de inwoners. Volgens hem is het namelijk “wetenschappelijk bewezen” dat het eten van het vlees van lama’s en alpaca’s helpt tegen het coronavirus.

Antilichamen

De gouverneur haalt daarbij foutief een onderzoek aan waaruit bleek dat antilichamen van lama’s kunnen gebruikt worden in de strijd tegen het coronavirus. Daarnaar wordt ook in ons land onderzoek gedaan. De studie meldt echter nergens dat het eten van het vlees van lama’s (of alpaca’s) ook maar enig nut zou hebben in de strijd tegen het virus.

Lama’s hebben namelijk geen natuurlijke immuniteit tegen het coronavirus. Hun antilichamen zouden gewoon eenvoudig gebruikt kunnen worden om een mogelijke therapie voor mensen te ontwikkelen.

Bleekwater en Russisch vaccin

Het is niet de eerste keer dat gouverneur Elmer Caceres Llica in opspraak komt. Eerder riep hij ook al – in navolging van de Amerikaanse president Donald Trump – op om bleekwater te gebruiken als behandeling.

Hij probeert ook al enige tijd om het Russische vaccin tegen het coronavirus te bemachtigen. Dat vaccin is recent, zonder grondige testen, voorgestemd en is nu in productie.

Meer
Lees meer...