Greta Thunberg spelt Amerikaanse senatoren de les: “Hou die lofzang voor jezelf, jullie proberen niet hard genoeg”

Greta Thunberg en andere jonge klimaatactivisten werden in de Amerikaanse senaat ontvangen als oorlogshelden. De senatoren vroegen de ecologisten naar raad om de klimaatcrisis aan te pakken, maar dat schoot enigszins in het verkeerde keelgat bij de 16-jarige Zweedse. Thunberg verweet de senatoren niet genoeg hun best te doen.

Greta Thunberg reisde in veertien dagen per zeilboot naar New York. Ze stak de Atlantische Oceaan over voor de Klimaatconferentie in Chili, die later dit jaar plaatsvindt. Gisteren werd ze uitgenodigd in de Amerikaanse senaat, waar ze – vooral door de flank van de democraten – bewierookt werd. Dat meldt onder andere de Britse krant The Guardian. Maar daar moest de 16-jarige activiste niet van weten: “Hou die lofzang voor jezelf. We willen dat niet. Jullie moeten ons hier niet uitnodigen om te vertellen hoe inspirerend we zijn, zonder er iets aan te doen. Dat leidt nergens toe.”

“Als jullie advies over wat jullie moeten doen, willen, nodig dan wetenschappers uit en vraag het aan hen. Wij willen daarover niet gehoord worden. We willen dat de wetenschap gehoord wordt. Jullie proberen niet hard genoeg. Sorry.”

“We hebben jullie leiderschap nodig”, ging Thunberg verder. “Jonge mensen vormen op politiek vlak het leger en we zijn aangekomen in de Verenigde Staten. Jullie zetten dit probleem (de klimaatverandering, red.) op de kaart op een manier waarop dat nooit eerder gedaan is.”

Green New Deal 

Daarop begonnen de senatoren ongemakkelijk te lachen en te applaudisseren. Senator Ed Markey uit Massachusetts reageerde dat hij dubbel zo hard zijn best zou doen. Markey stond mee achter de Green New Deal met maatregelen waarbij milieuvriendelijke initiatieven economisch gestimuleerd worden. De Green New Deal werd echter nog niet goedgekeurd.

Naast Thunberg bestormden ook enkele (Latijns-)Amerikaanse activisten het spreekgestoelte om te pleiten voor een ambitieuzer klimaatbeleid. 

epa: Democratisch senator Ed Markey en Congreslid Alexandria Ocasio-Cortez

Republikeinen staan op rem

Wat Thunberg eist, een ambitieuzer Amerikaans klimaatbeleid, lijkt zo goed als onmogelijk, zoals de kaarten nu liggen. Zo zetelt er in de Senaat een meerderheid van Republikeinen en is ook het Witte Huis geen voorstander van extra ecologische maatregelen. Heel wat republikeinen, onder wie president Trump, stellen publiekelijk de wetenschappelijke studies over de klimaatverandering in vraag.

Heel wat republikeinen lachen dan ook met de voorstellen in de Green New Deal, die Markey en zijn medestanders op tafel leggen. Het document bestaat uit 14 pagina’s en is in feite een plan om de uitstoot van de Amerikanen drastisch te verminderen op tien jaar tijd. Wetenschappers stellen dat de CO2-uitstoot met 45 procent verminderd moet worden tegen 2030 als Washington de klimaatopwarming wil beperken tot 1,5 graden. Tegen 2050 moet de CO2-uitstoot nul bedragen.

Markey zei dan ook dat de presidentsverkiezingen van 2020 in feite een “referendum over de klimaatverandering” zijn.

Ontmoeting met Obama

Eerder deze week ontmoette Thunberg Barack Obama. De ex-president deelde een foto van hun meeting en noemde Thunberg “één van de grootste verdedigers van de planeet” en iemand “die niet bang is om voor echte actie te strijden”.

Meer
Lees meer...