Klimaatactiviste Greta Thunberg aangemeerd in New York na 14 dagen zeilen: warm welkom van Verenigde Naties

Zeilreis Greta Thunberg
twitter @GretaThunberg

De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg is na veertien dagen reizen per zeilboot aangekomen in New York. Ze moest vanop een afstand van de kust wachten op de douane voor ze mocht aanmeren in de North Cove Marina op Manhatten. Thunberg vertrok vanuit het Britse Plymouth en zal de VN-klimaattop in New York bijwonen.

Omstreeks half 2 Belgische tijd stuurde de 16-jarige klimaatactiviste haar laatste tweet de wereld in. Daarin bedankt ze iedereen die haar steunt en zegt ze dat ze een aantal dagen zal rusten om zich voor te bereiden op de VN-klimaattop in de Big Apple.

“Land in zicht”

Gisterochtend liet Thunberg al weten dat er land in zicht was. Vanuit de verte zag ze de lichten van Long Island en New York.

VN steekt hart onder de riem

Bovendien stuurde de Verenigde Naties zeventien boten naar de klimaatactivisten, één voor elke doelstelling rond duurzame ontwikkeling. VN-secretaris-generaal António Guterres heette Thunberg persoonlijk welkom in New York: “”De determinatie en het volharden, die je tijdens de reis vertoond hebt, moet ons allemaal aansporen om volgende maand deel te nemen aan de klimaattop. We moeten tegemoetkomen aan de eisen van mensen vanop de hele wereld om de klimaatcrisis aan te kaarten.”

Geen douche, keuken of bed

Thunberg stak met een crew de Atlantische Oceaan over per zeilboot om de VN-klimaattop in New York te kunnen bijwonen. De 16-jarige Zweedse wou geen vliegtuig nemen en vindt het belangrijk om klimaatneutraal te reizen. Via sociale media kon iedereen haar reis van dichtbij volgen. Ook de vader van Thunberg reisde mee.

Dat het geen luxereis was, is een understatement. Zo was het toilet een blauwe emmer, en was er geen douche, keuken of bed aanwezig aan boord. Wel ging het om een hoogtechnologische zeilschip, uitgerust met elektriciteit, opgewekt door zonnepanelen en onderwaterturbines.

Met haar zeiltocht wil Thunberg naar eigen zeggen niet alleen haar ecologische voetafdruk beperken: “Het is ook een signaal dat de klimaatcrisis echt bestaat.”

Anuna anderhalve maand op zee

Ook de Belgische klimaatactiviste Anuna De Wever zal in oktober de Atlantische Oceaan oversteken voor een klimaatconferentie in Chili. Naar het voorbeeld van haar idool zal De Wever ook per zeilboot reizen, samen met dertig andere jongeren. Daarmee willen ze de aandacht vestigen op de vervuilende luchtvaartindustrie.

De jongeren vertrekken op 2 oktober met de driemaster Regina Maris vanuit het Nederlandse Scheveningen. Tussendoor maken ze vier stops: Casablanca, Tenerife, Cabo Verde en Recife. Ook de Franstalige klimaatactiviste Adélaïde Charlier zal meereizen met het zeilschip. Het is nog niet duidelijk hoe de groep zal terugkeren.

Gesponsorde artikelen