Ook Anuna De Wever met zeilschip naar klimaattop: anderhalve maand op zee

De Belgische klimaatactiviste Anuna De Wever zal net als Greta Thunberg met de boot naar de klimaatconferentie in Chili reizen. De Wever maakt die reis samen met een dertigtal andere Europese jongeren. Op 2 oktober vertrekt een driemaster vanuit de Nederlandse stad Scheveningen. Het is de bedoeling om rond 20 november aan te komen in Rio de Janeiro, in Brazilië. Van daaruit wordt doorgereisd naar Santiago in Chili. 

Greta Thunberg vertrok op 14 augustus in de Britse havenstad Plymouth naar de overkant van de Atlantische Oceaan. Binnenkort doet de Vlaamse klimaatactiviste Anuna De Wever haar idool na, want ze gaat met de boot naar de klimaatconferentie (COP) in Chili. Dat melden de nieuwssite MO en de VRT. Ook de Franstalige, Belgische klimaatactiviste Adélaïde Charlier zou meereizen met het zeilschip van De Wever.

(Anuna De Wever uitgescholden op Pukkelpop: einde van klimaatrevolutie?)

Getty: Anuna De Wever

Boot met dertig mensen

“We zijn met meer dan dertig mensen en zullen dus met een veel groter schip reizen dan Greta Thunberg. Bij ons zullen bijvoorbeeld ook bedden en douches aanwezig zijn”, zegt De Wever. Hoe ze weer naar haar thuisland zal keren, is niet bekend. “Maar het is wel de bedoeling om dat zo CO2-neutraal mogelijk te doen.” 

Volgens De Wever is het van uiterst belang dat de Belgische klimaatactivisten in Chili aanwezig zijn, omdat er volgens haar ontgoocheling heerste over het optreden van België tijdens de vorige klimaatconferentie in het Poolse Katowice.

epa: Greta Thunberg op haar zeilboot

Volledig klimaatneutraal?

De jongste dagen kwam er kritiek op de reis met de zeilboot van Thunberg. Die zou volgens critici niet volledig betrouwbaar zijn. “Belachelijk”, volgens Wever: “Greta maakt met haar reis net een statement over het feit dat er veel meer geïnvesteerd moet worden in klimaatvriendelijke reismogelijkheden.”

Meer
Lees meer...