Helsinki heeft een plan dat zo goed is dat niemand nog een auto zal nodig hebben

De bewoners van de Finse hoofdstad zullen over tien jaar geen reden hebben om nog een auto te bezitten. Niet dat de stad autovrij wordt, maar Helsinki stelt een plan voor waarmee je er gewoon geen behoefte meer aan hebt. ‘Mobiliteit op aanvraag’ moet alle transportmogelijkheden tegen 2025 met elkaar verbinden en pendelaars via hun smartphone duidelijk maken hoe ze het efficiëntst op hun bestemming kunnen geraken.

De app zal werkelijk alles voor de mensen in Helsinki doen: het is aan de ene kant een reisplanner die op zoek gaat naar de snelste en goedkoopste route, maar aan de andere kant wordt het ook het platform waarmee ze snel kunnen betalen voor hun vervoer. Wat zal er allemaal in dat pakket transportmogelijkheden zitten? Naast het openbaar vervoer zal het zowat alles samengooien: van zelfrijdende wagens tot kleine busjes en gedeelde fietsen. Helsinki hoopt er ook populaire taxidiensten zoals Uber bij te betrekken. En dat allemaal met een universele betaalmethode.

Kutsuplus

Wanneer je zelfs de naam Uber hoort vallen, blijkt toch dat Helsinki wel heel ambitieus is om een superapp voor het vervoer in de stad te maken. Maar die ambitie is de Finnen niet vreemd. Zo rolde de hoofdstad van het land vorig jaar nog een nieuwe dienst met minibussen uit. Kutsuplus laat reizigers zelf via hun smartphone kiezen waar ze willen worden opgepikt. De wensen van de passagiers worden vervolgens samengevoegd en de app berekent de meest optimale route die iedereen zoveel mogelijk tevreden stelt.

De inwoners van Helsinki zijn ook redelijk bereid om vlot mee te gaan met dit soort van vernieuwingen. De jonge generaties zijn zich bewust van hun ecologische voetafdruk en bovendien zouden ze volgens een rondvraag niet de behoefte voelen om een eigen auto te bezitten. Kutsuplus is zo eigenlijk al een stevige basis voor de plannen waarmee Helsinki binnen de komende tien jaar wil uitpakken.

Het enige probleem: de prijs

Kutsuplus is om logische redenen duurder dan een gewoon ritje met een lijnbus. Al kost het wel minder dan een gewone taxi. Het openbaar vervoer zal niet zomaar duurder kunnen worden, aangezien die goedkopere prijzen voor de armste lagen van de bevolking belangrijk zijn. Maar het project van Helsinki wil het platform voor iedereen toegankelijk maken en dus zal de prijs een serieuze uitdaging worden. En alle reizigers zullen over een smartphone moeten beschikken, maar dat is doorgaans geen obstakel in Finland.

Vermoedelijk zullen veel mensen nog steeds eigenaar van een auto blijven, maar zullen ze hun wagen gewoon vaker laten staan. Helsinki zal immers niet helemaal autovrij worden en veel bewoners beschikken over een vakantiehuisje op het platteland (zonder auto geraken ze daar niet). Helsinki toont met dit initiatief vooral aan dat ze snappen dat er iets zal moeten gebeuren om het drukke verkeer in grote steden aan te pakken.

(Bron: The Guardian)
Meer
Lees meer...