‘Het Conclaaf’: Gemoederen lopen op tijdens debat over gendergelijkheid, diversiteit en “woke”

Het is morgen, donderdag 30 mei, tijd voor de derde aflevering van Het Conclaaf. Daarin zullen de onderwerpen gendergelijkheid, diversiteit en woke aan bod komen, waarover vooral Tom Van Grieken (Vlaams Belang) een uitgesproken mening heeft. Dat leidt tot een pittige woordwisseling tussen de aanwezige kopstukken.

In Het Conclaaf verblijven zeven politieke kopstukken samen met Eric Goens in een kasteel om daar in debat te gaan over verschillende thema’s. De afgelopen weken ging het om Petra De Sutter (Groen), Bart De Wever (N-VA), Raoul Hedebouw (PVDA), Sammy Mahdi (CD&V), Conner Rousseau (Vooruit), Tom Van Grieken (Vlaams Belang) en Alexander De Croo (Open VLD). Maar die laatste zal nu vervangen worden door partijvoorzitter Tom Ongena. Wanneer de thema’s gendergelijkheid, diversiteit en woke op tafel liggen, lopen de gemoederen hoog op.

Woke

“Ik ben voor het Vlaams Belang de verpersoonlijking van de nieuwe vijand, namelijk de diversiteit, seksuele oriëntatie en genderidentiteit, waar wij tientallen jaren rechten voor hebben opgebouwd”, steekt Groen-kopstuk en transvrouw Petra De Sutter van wal. “Dit wordt een gevaar voor de waarden waar het Vlaams Belang beweert voor te staan. Ik vind dit zeer onrustwekkend”, gaat ze verder.

Tom Van Grieken reageert fors. “U mag allemaal op uw hoofd gaan staan, ik vind niet dat een overheid een sociale constructie als gender moet aanvaarden in zijn beleid. De echte extremisten zijn zij die ontkennen dat er enkel mannen en vrouwen zijn”, klinkt het bij de voorzitter van Vlaams Belang. Hierop reageert Conner Rousseau dan weer hard: “Als woke wil zeggen dat je opkomt voor gelijke kansen en rechten, dan ben ik woke. Als woke wil zeggen dat je de verdraagzaamheid predikt op een onverdraagzame manier, wat ook vaak gebeurt, dan ben ik het niet. Maar jij smult ervan. Jij smult van het debat.”

Bekijk het fragment hier:

Het Conclaaf is elke donderdag om 21.50 uur te zien op VTM en online via VTM GO.

Meer
Lees meer...