Hoe zet je het best filterkoffie?

Geschreven met input van Koffiemarkt.

Velen onder ons gebruiken het liefst een koffiemachine met capsules, anderen een cafetière, en nog anderen drinken graag filterkoffie. Maar hoe zet je zo’n klassieke koffie nu juist? En met hoeveel schepjes gemalen koffie bekom je de beste smaak?

Filterkoffie is een klassieke koffie die al sinds jaar en dag meedraait. Voor velen is het een nostalgische koffie die hen doet denken aan hun grootouders. Maar hij heeft ook een hip kantje: tegenwoordig wordt hij ook weleens slow coffee genoemd, omwille van het langzame proces van koffiezetten.

Hoeveel schepjes koffie gebruik je voor filterkoffie?

Het aantal schepjes dat je gebruikt, hangt af van je persoonlijke voorkeur. Eén eetlepel koffie of een volle koffieschep volstaat normaal gezien voor een normaal kopje koffie. Heb jij je koffie liever wat straffer? Voeg dan nog een beetje extra gemalen koffie toe. Hou je eerder van minder sterke koffie, dan gebruik je een halve koffieschep.

Hoeveel water gebruik je voor filterkoffie?

Een gemiddeld kopje koffie heeft een volume van 100 à 150 ml. Om zeker te zijn van de juiste hoeveelheid, kan je een kopje vullen met water en dat in je apparaat gieten.

Hoe zet je filterkoffie?

Beschik je over een volautomatische koffiezetmachine of een manuele? Indien je een manueel apparaat hebt, kan je onderstaande stappen volgen.

▪  Vul het reservoir met de gewenste hoeveelheid water.

▪  Plaats een papieren koffiefilter in het bakje.

▪  Doe de gewenste hoeveelheid gemalen koffie in de filter. Gebruik hiervoor je favoriete koffie zoals illy, Lavazza of Segafredo. Vul de filter met een eetlepel of een koffieschepje.

▪  Druk op de ‘aan’-knop van de machine.

▪  De koffiemachine verwarmt het water en laat het vervolgens door de filter lopen. De koffie wordt opgevangen in de daarvoor voorziene kan.

▪  Serveer en geniet van je slow brewed koffie!

Alternatieven

Geen fan van filterkoffie? Geen nood. Er zijn gelukkig tal van alternatieven. Zo kan jij ’s morgens in alle rust genieten van een kopje koffie, gebrouwen op de manier die jij verkiest. Hou je misschien meer van capsules? Probeer dan zeker Starbucks nespresso cups, Dolce Gusto of Douwe Egberts.

Mag het wat artisanaler zijn? Gebruik dan een authentieke cafetière. Je waant je zo in Italië! Wanneer je koffie bereidt in een cafetière, zal je merken dat de smaak sterk, puur en geconcentreerd is. Het water wordt van onder verwarmd en door de druk door de filter omhoog geduwd.

Meer
Lees meer...