Hoge hakken haten is oké (en deze celebs geven je gelijk)

Loop je nog liever op blote voeten de Marathon des Sables uit met een handtas van 20 kilo rond je arm dan nog een dag langer op hoge hakken te moeten doorbrengen? Geen paniek, je bent lang niet de enige die haar stiletto’s door ramen en deuren naar buiten wil gooien.  En weet je wat? Hakken haten maakt je niet minder vrouw.

Schoenen met een hakje werden lang gezien als een belangrijk kenmerk van vrouwelijkheid, als een symbool van verfijning dat vrouwen onderscheidt van mannen. Daarnaast zouden ze het vrouwelijke gevoel voor stijl en elegantie accentueren. 

Maar laten we eerlijk zijn: hoge hakken kunnen bijzonder irritant zijn. Ze doen pijn, brengen langdurige schade toe aan onze spieren, botten en onze houding, en ze vertragen ons gigantisch (probeer maar eens op het laatste nippertje je bus te halen op stiletto’s). Toch worden ze door vele vrouwen omarmd, en terecht ook. Ze maken je groter, verlengen je benen en wekken in no time een catwalkgevoel op waardoor je zelfvertrouwen ongekende hoogtes aanneemt.

Maar is dat een reden om je als vrouw verplicht te voelen ze te dragen? Natuurlijk niet. Deze acht bekende vrouwen drukten alvast openlijk hun haat uit tegenover de hoge hak. 

1. Jennifer Lawrence: “Satan’s shoes.”

Getty
Een grote verrassing is het niet dat Jennifer Lawrence na haar ongelukkige valpartij tijdens de Oscars vorig jaar niet meteen de grootste fan is van hoge hakken. De Hunger Games-actrice noemt haar hakken geregeld “Satan’s shoes” en zodra ze kan, gooit ze haar schoenen uit, zelfs in het midden van een interview.

2. Cara Delevingne: “I hate high heels more than anything.”

Als topmodel trotseert Cara Delevingne de catwalk in de meest kwaliteitsvolle designerstiletto’s die een vrouw zich kan wensen. En toch is het dik tegen de zin van de 21-jarige losbol: “Wat het ergste is aan model zijn? Ik haat hoge hakken, meer dan om het even wat”, aldus een openhartige Cara vorig jaar in de Britse Vogue. Haar vrije tijd brengt ze quasi altijd door in heerlijk praktische sneakers.

3. Kristen Stewart: “Literally, these heels slow you down.”

De sneakers van Kristen Stewart zijn een onmisbaar element geworden op eender welke rode loper. En de actrice schaamt er zich niet voor: “Op een foto is het uiteraard mooier als je hakken draagt. Maar om gewoon rond te lopen en om de avond te kunnen overleven, zijn ze een beperking. Ik haal maar half zoveel plezier uit een evenement dan ik zou kunnen op gewone schoenen. Echt waar, die hakken vertragen je helemaal.”

4. Elizabeth Olsen: “When I’m wearing heels at events, my feet feel like they’re sitting in pools of blood.”

Samen met haar beroemde tweelingzusjes Ashley en Mary-Kate, is Elizabeth Olsen gek op platte schoenen. Ze droeg zelfs sandalen zonder hakje tijdens het prestigieuze filmfestival van Cannes in 2011. “Ik hou er niet van om hakken te dragen. Als ik ze draag op een evenement voelen mijn voeten aan alsof ze baden in een plas bloed. Echt afschuwelijk.”

5. Amy Poehler

Als komiek is Amy Poehler het natuurlijk gewend om haar mening te geven: “Ik improviseer nooit op hoge hakken, altijd in sneakers. Waarom zou ik het anders doen? Het is verschrikkelijk.” 

6. Emma Thompson: “Why do we wear them? They’re so painful.”

De Britse actrice Emma Thompson trok vorige dinsdag haar schoenen uit toen ze haar National Board of Review award ophaalde. Haar speech beëindigde ze met een heus anti-hakkenmanifest: “Ik heb mijn hakken uitgedaan om een feministisch statement te maken. Serieus, waarom dragen we ze eigenlijk? Ze doen zoveel pijn en zijn totaal nutteloos. Ik zou echt iedereen willen overhalen om ze nooit meer te dragen. Stop er gewoon mee. Doe ze nooit meer aan. Je kan er niet op lopen. En ik voel me zo comfortabel nu.”

7. Sarah Jessica Parker: “Years of wearing high heels ruined my feet.”

Hoewel je Sarah Jessica Parker zelden op een evenement spot zonder hoge hakken, worstelt ze met grote haatgevoelens ten opzichte van de schoenen. De Sex and the City-ster wordt er geregeld van beschuldigd ongelijke benen te hebben, en dat wijt ze zelf aan de vele jaren waarin ze ongemakkelijke stiletto’s moest dragen tijdens de opnames. Dat heeft volgens de actrice eeuwige schade toegebracht aan haar voeten.

8. Lena Dunham: “I have to take my shoes off, you guys.”

Net als Emma Thompson nam Lena Dunham in 2012 een award in ontvangst op haar blote voeten. Hoewel ze haar speech begon in metalic hieltjes, hield ze plots op om haar schoenen uit te trekken: “I have to take my shoes off, you guys. I’m so sorry.” Nadat ze haar schoenen veilig aan de kant schoof, ging ze verder: “It was never going to go OK that way.”
Meer
Lees meer...