“Honden nauwkeuriger in het opsporen van coronabesmetting dan sneltests”

Uit een Franse studie blijkt dat honden dankzij hun scherpe reukzin in staat zijn om een besmette persoon op te sporen. In het kader van dit onderzoek werden negen snuffelhonden hiervoor speciaal getraind. De resultaten zijn verrassend.

De negen honden waren in staat om een met Covid-19 besmette persoon met maar liefst 97 procent nauwkeurigheid te detecteren. Bijna alle besmette deelnemers konden dus worden opgespoord dankzij de reukzin van deze honden. Dat zou nog doeltreffender zijn dan een antigeentest van 15 minuten, die te veel fout-positieve resultaten oplevert.

Voor deze studie, uitgevoerd door l’École nationale vétérinaire de Maisons-Alfort, verzamelden de onderzoekers het zweet van zo’n 335 mensen. Daarvan testten er 109 positief op de PCR-test. Het katoen waarop het zweet was verzameld, werd vervolgens in een gesloten pot gedaan. 

Geen van de honden was eerder in contact gekomen met de deelnemers van de studie. Voorts wisten de onderzoekers die de honden lieten snuffelen ook niet welk potjes gekoppeld waren aan de positieve deelnemers. En toch hadden de honden het bijna elke keer bij het rechte eind. 

Bruikbaarheid

Dergelijke ‘Covid-snuffelende’ honden zouden een echte doorbraak kunnen zijn in het opsporen van zieke mensen. Zo zouden de viervoeters gemakkelijk kunnen patrouilleren in treinstations, winkelcentra en drukke straten. Daar kunnen ze de zieke personen er snel uithalen, op een niet-invasieve manier. Vervolgens kunnen de besmette gevallen worden getest en zo nodig in quarantaine worden geplaatst. 

In de studie wordt echter niet gespecificeerd hoe besmet de zieke mensen waren. Waren het mensen met veel symptomen of waren ze asymptomatisch maar positief? Dat laatste is niet onbelangrijk, omdat het misschien de zweetgeur van besmette mensen kan veranderen. 

In heel wat andere landen zijn er echter nog andere studies over dit onderwerp. Die zouden het gemakkelijker moeten maken om de mechanismen te begrijpen die honden in staat stellen het virus te herkennen.

(lb)

Meer
Lees meer...