Huisarrest van Andrew en Tristan Tate opgeheven in afwachting van proces

De controversiële influencer Andrew Tate (36) en zijn broer Tristan Tate (35) zijn voorlopig vrijgelaten uit hun huisarrest in Roemenië. Dat heeft het Hof van Beroep van Boekarest bekendgemaakt. De broers blijven wel onder gerechtelijk toezicht staan in afwachting van hun proces voor mensenhandel, verkrachting en aanzetten tot geweld.

Op 29 december 2022 werd de omstreden voormalige kickbokser, zakenman en influencer Andrew Tate samen met zijn broer Tristan en twee vrouwelijke medeplichtigen gearresteerd door DIICOT, een speciale eenheid van de Roemeense politie. In het aanhoudingsbevel staat te lezen dat ze verdacht worden van mensenhandel en verkrachting. Daarbij zouden zes slachtoffers zich gemeld hebben.

Mensenhandel, verkrachting en aanzetten tot geweld

De aanklagers menen dat de broers Tate hun slachtoffers hebben gelokt volgens de zogenaamde loverboy-methode. Daarbij zouden ze hen een relatie hebben beloofd, waarna ze hen “door middel van fysiek geweld, mentale intimidatie en dwang” verplicht hebben om pornografisch materiaal te produceren voor websites. In maart zou Andrew ook een vrouw hebben verkracht, terwijl Tristan wordt verdacht van het aanzetten tot geweld.

Sinds hun arrestatie is de aanhouding van de broers Andrew en Tristan Tate meermaals met 30 dagen verlengd. Begin april zijn de twee onder huisarrest vrijgelaten, terwijl hun aanhouding ook daar nog enkele keren is verlengd. Aan die periode kwam een einde op 20 juni toen de Roemeense autoriteiten Andrew en Tristan Tate officieel aanklaagden.

Gerechtelijk toezicht

De broers bleven in afwachting van hun proces wel in huisarrest, maar gingen daartegen in beroep. Het Hof van Beroep van Boekarest heeft hen nu gelijk gegeven. Daardoor wordt hun huisarrest omgezet in gerechtelijk toezicht. Dat regime is iets soepeler, waardoor Andrew en Tristan Tate beperkt kunnen reizen in Boekarest en de omliggende Ilfov-regio.

Het gerechtelijk toezicht blijft voorlopig gelden tot 2 oktober, wanneer de rechter moet beslissen of de aanklacht tegen Andrew en Tristan Tate wettelijk is. Pas dan zal er een proces volgen.

Meer
Lees meer...