Instagram-baas: “Chronologische tijdlijn keert volgend jaar terug”

Instagram werkt aan een terugkeer van de chronologische tijdlijn in zijn applicatie. Daardoor zal je berichten opnieuw kunnen zien in de volgorde waarop ze gepost zijn zonder dat er een algoritme aan te pas komt. Dat heeft Instagram-topman Adam Mosseri gezegd in een hoorzitting in de Amerikaanse senaat.

In 2016 schafte Instagram de chronologische tijdlijn af. Sindsdien bepaalt een algoritme in welke volgorde je berichten ziet verschijnen. Die koerswijziging kreeg van bij het begin veel kritiek van gebruikers, maar ligt de laatste tijd om nog een andere reden onder vuur.

Na de getuigenis van klokkenluidster Frances Haugen, blijkt namelijk dat het juist dat manipulerende algoritme is dat voor een groot deel verantwoordelijk is voor polarisatie en de verspreiding van fake news. Meerdere Amerikaanse politici werken dan ook aan een wetsvoorstel om zo’n algoritme te verbieden. Instagram wil zo’n verplichting voor zijn en haalt de chronologische tijdlijn opnieuw van onder het stof. Dat zei Instagram-baas Adam Mosseri nadat hij op de rooster werd gelegd tijdens een hoorzitting in de Amerikaanse senaat.

Eerste kwartaal 2022

Wanneer die chronologische tijdlijn terug zou keren, is nog niet bekend. Volgens Mosseri mikt het bedrijf op het eerste kwartaal van 2022, al kon hij geen precieze datum plakken op de plannen. Ook is het nog niet bekend of de chronologische tijdlijn terugkeert als optie voor gebruikers, of dat iedereen automatisch deze functie zal krijgen.

Meer
Lees meer...