Is nieuwe zombiedrug urban legend? MDPV houdt festivalgangers in de ban

Drugs die mensen veranderen in zombies, het lijkt te veel Walking Dead om waar te zijn, en waarschijnlijk is het dat ook. Methylendioxypyrovaleron (MDPV) zou er (onder andere) voor zorgen dat gebruikers een oncontroleerbare bijtdrang krijgen, alleen: bij alle ‘kannibalen’ van wie gedacht werd dat ze het ‘badzout’ genomen hadden, werd het niet in hun bloed aangetroffen.

Vorig weekend vond in Chicago Lollapalooza plaats, een beetje het Pukkelpop van de VS. Festivalganger Ben Lenet stond op zijn dooie gemak naar de Arctic Monkeys te kijken, toen hij plots aangevallen werd. Hij doet zijn verhaal op de Amerikaanse sociale nieuwswebsite Reddit

“Opeens staat er een gast naast ons die met zijn twee handen naar de keel van mijn vriend gaat en hem probeert te wurgen. We proberen hem te stoppen, moeten hem daarvoor in zijn gezicht slaan. Op dat moment richt hij zijn aandacht op mij, grijpt mijn arm en begint te bijten. En ik bedoel echt bijten. Alsof hij mijn arm eraf wil bijten, erdoor wil kauwen. We zijn met drie die kerel aan het trappen en slaan om hem van me af te krijgen, maar hij laat niet los met zijn tanden. Uiteindelijk lost ie wel, maar probeert dan mijn vriend in het gezicht te bijten.”

“Die gast heeft ondertussen 15 serieuze klappen en trappen in zijn gezicht gehad. Maar het is alsof er niks hem deert. He gets up and walks away. Not stumbling. Not woozy. He just fucking walked away in a straight line”, vertelt hij op de Amerikaanse televisiezender NBC Chicago.

Badzout

Ons slachtoffer bloedt ondertussen hevig aan zijn arm. Hij zoekt de Rode Kruis-tent op, waar een verpleger hem vertelt: “O, weer eentje die aan het badzout heeft gezeten.” Bath salts is de verzamelnaam van een soort designer drug die in 2009 voor het eerst opdook, ook bij ons. De bekendste is miauw miauw of bubble, de street name voor mephedrone (4-methylmethcathinone). Het effect ervan is vergelijkbaar met dat van XTC.

Een ander badzout, en hetgeen waar we het hier over hebben, het badzout “dat doet bijten”, heet MDPV of  Methylendioxypyrovaleron. Het werd in de jaren zestig “uitgevonden” door farmaceutische wetenschappers bij Boehringer Ingelheim, maar er werd nooit iets mee gedaan. Tot het in 2004 op de zwarte markt opdook.

Kannibaal

MDPV is een stimulerende drug die meestal gerookt wordt. Het goedje zorgt voor een milde euforie en een lichte energieboost en blijft zo’n vier dagen werken. De drug wordt ook wel ‘badzout’ of ‘kannibaal’ genoemd, omdat meteen op de Amerikaanse nieuwszender CNN beweerd werd dat de Amerikaan Ruby Eugene (31), die in 2012 het gezicht van een dakloze man afbeet, het dagelijks gebruikte. Alleen: uit een autopsie op zijn lichaam bleek dat er enkel marihuana in zijn bloed zat.

Hetzelfde bij Michael Terron Daniel (22), die (eveneens in 2012) in Texas een hond doodbeet en er stukken uit begon te bijten. Meteen werd er gedacht aan MDPV, alleen wees een autopsie uit dat hij enkel K-2, een soort synthetische cannabis, in zijn bloed had. En ook Richard Cimino Jr, die in 2013 in Pennsylvania twee vrouwen begon te bijten, had geen MDPV in zijn bloed, maar O-Acetyl-psilocin.

Urban legend?

Van waar dan die paniek rond de drug? Op verschillende festivals in de VS gebeurden de laatste tijd crazy dingen zoals op Lollapalooza. En mensen hebben natuurlijk graag overal een verklaring voor.

Op internetfora is bovendien te lezen hoe MDPV in XTC-pillen wordt gedraaid (of zogezegd zuivere MDMA). Dat zou (volgens de fora) vooral in Nederlandse labs gebeuren, wat voorlopig nog niet bewezen is. Bovendien is er vanuit Nederland tot op heden nog niet gemeld dat XTC/MDMA vervuild zou zijn met MDPV.

Meer
Lees meer...