Jaarrapport hulplijn 1712 bekend: toename in oproepen en slachtoffers

Uit het jaarrapport van hulplijn 1712 blijkt dat er 9.424 oproepen en 12.799 slachtoffers zijn vastgesteld in 2023. Een stijging van 4 procent in unieke oproepen en 6 procent in slachtoffers vergeleken met het voorgaande jaar. 1712 is de professionele hulplijn voor vragen over geweld, misbruik en kindermishandeling.

“Dit jaarverslag willen we dan ook specifiek opdragen aan alle overlevers, in welke context ook. 1712 is er ook voor deze slachtoffers en hun omstaanders door een luisterend oor te bieden en ze wegwijs te maken naar gepaste hulp”, luidt het in het jaarrapport.

Kindermishandeling en intrafamiliaal geweld

Kindermishandeling blijft een zorgwekkend probleem, waarbij de hulplijn van bijna 7.000 minderjarige slachtoffers oproepen ontving. Bijzondere aandacht gaat uit naar de bezorgdheid over (ongeboren) baby’s, peuters en kleuters, waarbij 19 procent van de meldingen betrekking heeft op deze leeftijdsgroep.

De documentairereeks Godvergeten op VRT Canvas en de zaak-Pichal hielpen het taboe rond geweld te doorbreken. Tijdens de periode van de uitzendingen kregen de hulpverleners 31 procent meer oproepen over misbruik en kindermishandeling dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Opvallend is dat 83 procent van de oproepen gaat over vormen van geweld binnen de familiekring van het slachtoffer. Intrafamiliaal geweld blijft de meest voorkomende problematiek, waarbij de meerderheid van de slachtoffers het geweld binnen het gezin ervaart.

Wie zoekt hulp bij 1712?

Van de 12.799 oproepen identificeert 53 procent zich als vrouw, 30,5 procent als man en 24 mensen identificeren zich als non-binair. Zes op de tien slachtoffers zijn minderjarig. Vooral jonge mensen zijn dus kwetsbaar voor verschillende vormen van geweld.

Meer
Lees meer...