Acteur James Franco breekt stilte over beschuldigingen seksueel wangedrag

De Amerikaanse acteur James Franco (43), bekend van o.a. 127 Hours, The Disaster Artist, Spring Breakers en de eerste Spider-Man-films, reageert voor het eerst in vier jaar op de beschuldigingen van seksueel ongepast gedrag. In een podcast geeft hij toe naar bed te zijn geweest met enkele studentes van zijn acteerschool. De reden van zijn gedrag schrijft hij toe aan een lange strijd met seksverslaving.

Acteur James Franco heeft toegegeven dat hij seks heeft gehad met een aantal studentes van zijn inmiddels opgedoekte acteerschool, Studio 4, bijna vier jaar nadat beschuldigingen van seksueel wangedrag tegen hem werden geuit, schrijft de BBC. In de podcast van Jess Cagle ging Franco voor het eerst dieper in op de aanklacht en probeerde hij uit te leggen wat er destijds in zijn hoofd omging.

Seksueel wangedrag

In 2018 werd James Franco voor het eerst beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Toen kwamen daar vijf vrouwen voor uit. Een jaar later, in 2019, beschuldigden twee studentes genaamd Sarah Tither-Kaplan en Toni Gaal, die op Franco’s acteerschool zaten, de acteur van seksuele uitbuiting en machtsmisbruik. Ze dienen een officiële aanklacht in die zei dat de acteerlessen véél verder gingen dan de norm is in de filmindustrie.

Toen de beschuldigingen voor het eerst aan het licht kwamen, zei Franco dat ze “niet juist” waren. Maar uiteindelijk betaalde hij in juli van dit jaar zo’n 2,2 miljoen dollar (bijna 2 miljoen euro) om de zaak te kunnen schikken. De beschuldigingen hadden een grote impact op het leven en carrière van de Amerikaanse acteur, en vormen een belangrijk onderdeel van de hele #MeToo-beweging. Zo zei acteur en (voormalige) vriend van Franco, Seth Rogen, dat hij niet meer wil samenwerken met hem, nadat die al verschillende keren werd beschuldigd van seksueel wangedrag.

Op The Jess Cagle Podcast zei hij dat hij tijdens het lesgeven “met studentes naar bed is geweest, en dat was verkeerd”. Hij zei dat hij de school niet was begonnen om vrouwen te lokken voor seksuele doeleinden. Daarnaast vertelde de acteur dat hij jarenlang had gezwegen over de aantijgingen met betrekking tot zijn acteerschool, omdat “er mensen waren die boos op mij waren en ik moest luisteren”.

Verslaving

In fragmenten uit de podcast, die vanaf vandaag te beluisteren is, vertelde Franco ook dat hij al sinds 2016 in herstel is van een seksverslaving en “veel werk” had verricht aan zichzelf als persoon, nadat de beschuldigingen van seksueel overschrijdend gedrag aan het licht kwamen. “Ik veronderstel dat ik op dat moment dacht: als het met wederzijdse toestemming is, dan is het oké”, vertelde hij nog.

De uitspraken zijn de eerste publieke poging van de acteur om uitgebreid op de beschuldigingen in te gaan. Op de vraag hoe hij zich niet bewust kon zijn van het feit dat de machtsdynamiek tussen een leraar en een leerling het concept van toestemming kan scheeftrekken, antwoordde Franco: “Op dat moment dacht ik niet helder na.”

“Ik was al eerder herstellende van drugsmisbruik. Maar er waren nog wat andere problemen waar ik mee te maken had, die ook met verslaving te maken hadden”, vervolgde hij. “En dus heb ik echt mijn verslavingsachtergrond gebruikt om dit allemaal te gaan onderzoeken en te veranderen wie ik was.”

Bekijk en beluister het fragment over James Franco’s seksverslaving hieronder:

Meer
Lees meer...