Left Right
scrollTop top

James Franco aangeklaagd voor machtsmisbruik en seksuele uitbuiting


James Franco
© GettyImages

Acteur James Franco wordt ervan beschuldigd studentes aan zijn acteerschool seksueel misbruikt te hebben. Ze zouden bijna uitsluitend auditie kunnen doen voor rollen met naakt- of seksscènes en de lessen die hen op dergelijke rollen moesten voorbereiden, zouden veel verder gegaan zijn dan de norm is in Hollywood.

Twee voormalige studenten uit de acteerschool van James Franco hebben hem aangeklaagd voor machtsmisbruik en seksuele uitbuiting. Franco gaf les in zijn eigen school, Studio 4, die campussen had in New York en Los Angeles. De studio bestaat ondertussen niet meer. Franco speelt op dit moment nog mee in de reeks The Deuce van HBO.

Speciale lessen

De school vroeg 300 dollar (een slordige 275 euro) voor een maand acteerlessen, maar bood ook extra master classes aan. Eén daarvan was een les over seksscènes. De studenten moesten daar auditie voor doen door een tape op te sturen, die dan beoordeeld werd. Voor die les vroeg de school 750 dollar (een dikke 680 euro).

Volgens de aanklacht gingen de lessen véél verder dan de norm is in de filmindustrie en seksualiseerde James Franco zijn macht als leraar en werkgever. Via de school konden de studenten namelijk aan de bak komen als acteur.

Audities voor “echte rollen”

Eén van de aanklagers, Sarah Tither-Kaplan, was toegelaten tot de master class en sleepte daardoor een rol in een film van James Franco in de wacht, die niet verscheen. Ze maakt er deel uit van een orgie waarin hij vrouwen zogezegd oraal moest bevredigen. De vagina’s van de vrouwen worden bedekt met een laagje plastiek, maar dat zou Franco verwijderd hebben voor de scène opgenomen werd.

De andere aanklager, Toni Gaal, gaat niet akkoord met de manier waarop de school met vrouwen omgaat. Volgens haar houden alle rollen waar de jonge vrouwen auditie kunnen doen, allemaal naakt- of seksscènes in. Ze beschuldigt Franco er dan ook van om doelbewust jonge, naïeve vrouwen te viseren, die niet weten hoe de filmindustrie precies werkt.

Eerder beschuldigd

De Amerikaanse radio NPR sprak met de advocaat van James Franco. Die beweerde dat de aanklachten aan de media gelekt waren nog voor ze zelfs ingediend waren. En dat vindt hij niet kunnen.

James Franco werd in 2018 ook al beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Toen kwamen daar vijf vrouwen voor uit, onder wie ook Sarah Tither-Kaplan, die deze week opnieuw klacht neergelegd heeft.

De twee vrouwen eisen een schadevergoeding, een verontschuldiging en willen dat alle auditietapes vernietigd worden.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.477.005
 • Aantal
  doden
  1.159.319
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810