Jongen (13) sterft nadat hij TikTok-challenge uitprobeert

In Amerika is een jongen van 13 overleden nadat hij een TikTok-challenge uitprobeerde. Hij nam een overdosis allergiepillen in één keer omdat het volgens de Benadryl-challenge hallucinaties opwekt. Zijn vader waarschuwt nu voor de gevaren van de video-app.

Jacob Stevens (13) uit de Amerikaanse staat Ohio is overleden nadat hij een overdosis medicatie slikte. Hij nam meer dan 10 Benadrylpillen tijdens een gezellige avond met zijn vrienden. De jongen probeerde daarmee een uitdaging op TikTok na te bootsen, maar dat liep dus fataal af.

Benadryl

Benadryl, of Difenhydramine bij ons, is een kalmerend medicijn dat zonder voorschrift te verkrijgen is. Het wordt voornamelijk gebruikt bij slapeloosheid, allergieën of een verkoudheid. Volgens de TikTok-challenge moet je minstens tien pillen in één keer nemen om de hallucinaties van drugs na te bootsen. Dat is levensgevaarlijk aangezien een volwassene maximum twaalf pillen in een tijdsspanne van 24 uur mag nemen. Meer dan tien pillen in één zitting voor een kind, is dus een overdosis.

Op een video die zijn vrienden maakten, is te zien hoe Jacob meer dan tien pillen neemt en kort daarna niet meer kan bewegen. De jongen werd meteen naar het ziekenhuis gebracht en aan de beademingsmachine gelegd, maar zes dagen later overleed hij.

Strijd tegen TikTok

Jacobs vader doet er nu alles aan om anderen te waarschuwen voor de gevaren van de app. Hij diende aanvragen in om de makkelijke aankoop van bepaalde medicatie te voorkomen en schreef al naar de gouverneur van de staat om er leeftijdsbeperkingen voor op te leggen.

Daarnaast vraagt hij aan TikTok om strengere maatregelen in te voeren zodat gelijkaardige video’s en uitdagingen niet kunnen verspreid worden. Daarop heeft de app nu alle beelden van de Benadryl-challenge verwijdert.

Melding op TikTok wanneer je de Benadryl-challenge opzoekt.

De vader zegt dat het nu zijn levensdoel is geworden om anderen te beschermen en waarschuwen. “Ze zeiden dat we Jacob aan de beademing konden houden, maar dat hij nooit meer zijn ogen zou openen, lachen, lopen of praten. Daarom is het nu mijn levensdoel om te voorkomen dat het bij iemand anders gebeurt, ik ga door tot de dag dat ik sterf.”

Het is bovendien niet de eerste keer dat iemand sterft door een TikTok-challenge. In 2020 overleed ook een 15-jarig meisje bij het uitoefenen van dezelfde uitdaging. Ook bij de blackout-challenge, waarbij jongeren door druk op hun borst proberen flauw te vallen, vielen meer dan twintig doden in een jaar tijd.

Meer
Lees meer...