Juridisch verbod op gebruik verouderde versies van Photoshop: software ‘bezitten’ is iets van het verleden

Juridisch verbod op gebruik verouderde versies van Photoshop: software ‘bezitten’ is iets van het verleden

Adobe waarschuwt gebruikers van hun Creative Cloud-software om geen oude versies van de programma’s meer te gebruiken. Het gaat onder andere om de programma’s Lightroom Classic, Photoshop, Premiere, Animate en Media Director. Dit bewijst nog maar eens dat ‘bezit’ in het digitale tijdperk een relatief begrip aan het worden is, zelfs al heb je voor een bepaald product of een bepaalde service betaald.

Adobe heeft gebruikers van de programma’s Lightroom Classic, Photoshop, Premiere, Animate en Media Director gewaarschuwd om een aantal verouderde versies van die programma’s niet langer te gebruiken, zelfs al zijn ze de rechtmatige eigenaar van het programma: “We hebben onlangs verschillende oudere versies van Creative Cloud-applicaties verwijderd.”

“Het resultaat is dat u niet langer het recht hebt om deze programma’s te gebruiken, zoals vermeld in de voorwaarden van onze overeenkomst. Wees er u alstublieft van bewust dat u riskeert om aangeklaagd te worden wegens inbreuk, als u de stopgezette versies blijft gebruiken.”

(Apple verkoopt voor het eerst (ooit) minder apps.)

Gebruiksovereenkomst

Heel wat Adobe-gebruikers haalden hun wenkbrauwen op. De softwareproducent informeerde hen trouwens niet waarom ze de software, die ze nota bene met hun eigen geld gekocht hebben, niet langer mochten gebruiken. Adobe verwijst naar een gebruiksvoorwaarde die betrekking heeft op oude versies van programma’s die Adobe niet langer ondersteunt.

Voor Photoshop, naast Adobe Premiere nog steeds hét paradepaard van de softwareproducent, gaat het om de versies CC 2018, cc 2017, CC 2015.5, CC 2015, CC 2014 en CC.

(België en Duitsland vinden geen bewijzen voor spionage door Huawei ondanks druk van de VS.)

Gesponsorde artikelen