K-popgroep OMEGA X beëindigt contract met agentschap dat hen mishandelde

De K-popgroep OMEGA X heeft officieel het agentschap SPIRE Entertainment verlaten. De elf leden van de groep sleurden eind vorig jaar hun agentschap voor de rechter omdat ze verbaal en fysiek mishandeld werd door hun oversten. Hiervan deden ook beelden de ronde. Eerder dit jaar werd bekend dat ze de zaak gewonnen hadden en nu is hun contract ook daadwerkelijk ontbonden.

De elf leden van OMEGA X zijn vrij om te gaan en staan waar ze willen. Eind vorig jaar verschenen er beelden waarop te zien was hoe de leden van de groep uitgescholden werden door hun CEO en ook fysiek mishandeld werden. Kort nadat de beelden uitlekten in de media nam de CEO, Kang Seong-hee, ontslag, maar de leden namen daar geen genoegen mee en zetten juridische stappen.

Beelden 

Op 23 oktober 2022 deelden fans van OMEGA X op sociale media dat ze de groep zagen in hun hotellobby. Daarbij zagen ze ook hoe de toenmalige CEO van SPIRE Entertainment, Kang Seong-hee, de leden uitschold en sloeg. Een fan deelde een geluidsfragment op Twitter, waarop het roepen duidelijk te horen was. Op het einde van het fragment is ook een klap te horen, waarna je iemand hoort huilen. 

Een dag nadat het geluidsfragment van de fan gedeeld werd, kwam het Zuid-Koreaanse nieuwsmedium SBS News met nieuwe beelden. In de beelden, die gemaakt werden na het concert van OMEGA X in Los Angeles, is te zien hoe Jae-han, de leader van de groep, het moeilijk heeft. Hij zegt dat hij zich niet goed voelt en niet meer kan staan. Maar dat wordt niet aanvaard door de CEO. Zij scheldt hem de huid vol. In een volgend fragment is de groep te zien in de lobby van hun hotel. Daar is Kang nog steeds aan het roepen naar Jae-han, die aangeeft dat hij het gevoel heeft dat hij gaat flauwvallen. Daarbij trekt Kang hardhandig aan zijn kraag waardoor de zanger op de grond valt. Vervolgens zien we hem in tranen terwijl hij ondersteund moet worden om in de lift te stappen.

Later volgde ook het nieuws dat het agentschap de tickets voor de vlucht naar Seoul van de leden had geannuleerd, terwijl de stafleden wel terugvlogen. De elf leden van de groep moesten dan op eigen krachten terug zien te geraken naar Zuid-Korea. Dat lukte hen uiteindelijk met de hulp van hun ouders. 

Bekijk hier de beelden van het incident (er zijn Engelse ondertitels beschikbaar):

Ontslag CEO

In de nasleep van het verspreiden van de beelden, stapte de CEO van SPIRE Entertainment Kang Seong-hee op. In een statement verontschuldigde het agentschap zich tegenover de leden van OMEGA X, hun familieleden, fans en “iedereen die zich gekwetst voelde door het nieuws”. “SPIRE Entertainment neemt de volledige verantwoordelijkheid en wil laten weten dat de CEO, die verantwoordelijk is voor deze zaak, opgestapt is. We willen ons bij deze ook verontschuldigden omdat we niet juist reageerden en veel fans teleurgesteld hebben omdat we onvoldoende info gaven over de situatie.”

“We zullen al jullie advies en opmerkingen meenemen en ons best doen om te voorkomen dat dergelijke dingen opnieuw zouden gebeuren. Daarnaast willen we vanaf nu de focus leggen op het creëren van een betere omgeving voor de leden zodat ze zich kunnen focussen op hun activiteiten als artiest. We hopen dat jullie OMEGA X zullen blijven steunen en beloven dat we ons best zullen doen om terug te keren met beter nieuws.”

Persconferentie OMEGA X

In november hielden de leden van OMEGA X vervolgens zelf een persconferentie. Daarin deelden ze details over wat ze meemaakten bij het agentschap en lieten ze ook formeel weten dat ze een proces gestart waren om hun contract met SPIRE Entertainment te beëindigen. In de persconferentie werden de elf leden van OMEGA X bijgestaan door hun advocaat Noh Jong-eon. Hij sprak als eerste de aanwezige pers toe. “Dit is niet enkel ons probleem, maar een maatschappelijk vraagstuk. Wij raapten de moed bij elkaar om dit te veranderen. Het ondenkbare is gebeurd in het Zuid-Korea van 2022. We starten een rechtszaak om het exclusiviteitscontract van OMEGA X te beëindigen en zullen daarnaast ook optreden tegen de criminele feiten die in deze zaak gepleegd werden.”

In de persconferentie spraken de leden over momenten waarop de CEO hen ongepast aanraakte of verplichtte om met haar te drinken. Ze chanteerde de leden ook meermaals door te zeggen dat ze zelfmoord zou plegen als de jongens niet deden wat ze vroeg. Door dit alles moesten enkele van de leden in therapie voor angst- en stressstoornissen. 

De leden van OMEGA X eisten een schadevergoeding van 300 tot 400 miljoen won (zo’n 207.000 tot 275.000 euro) per lid voor aanranding, intimidatie, onfatsoenlijk handelen onder dwang en poging tot bedreiging. Bedreigingen die ze konden staven met foto’s, video’s en geluidsfragmenten. Naast de voormalige CEO Kang Seong-hee, klaagden ze ook de voorzitter van het agentschap, Hwang Seong-u, aan voor nalatigheid aangezien hij op de hoogte was en nooit ingreep.

Einde contract

In januari 2023 lieten de leden van OMEGA X al weten dat ze de zaak tegen hun agentschap gewonnen hadden. Ze deden dat op een nieuw Instagramprofiel, waarop ze met hun fans konden communiceren zonder tussenkomst van het agentschap. Door hun overwinning in de rechtbank mochten de leden hun contract beëindigen en dat proces is nu ook afgerond.

In een nieuwe post op Instagram maken de leden dit nieuws bekend. “We zijn tot een akkoord gekomen met SPIRE Entertainment om het exclusiviteitscontract te beëindigen na lange en voorzichtige discussies. We zullen het dispuut met ons voormalig agentschap SPIRE Entertainment dan ook stopzetten en zullen elk op onze eigen manier blijven werken aan de ontwikkeling van K-pop.”

De groep besluit met een positieve noot. “We zullen jullie in de toekomst begroeten met goede muziek”, waaruit we dus kunnen afleiden dat de groep – onder nieuw management – zal verderdoen. “We vragen jullie om ons te blijven steunen terwijl we deze stappen zetten naar de toekomst.”

Bekijk hier de post op Instagram:

Meer
Lees meer...